Actueel

KennisCafé: Weg met afval

Lees verder

Uitgelicht

Vorige Volgende

Nieuws

 • Homeopathie: schaadt het of baat het? 20-09-2017

  Het op 20 september 2017 verschenen rapport van EASAC (European Academies Science Advisory Council) bevestigt dat er geen gedegen, reproduceerbaar bewijs is dat homeopathische producten werken tegen welke bekende ziekte dan ook. Wel is soms sprake van een placebo-effect. 

 • Voor het eerst mutatie in ‘garenklosje’ DNA als oorzaak van ontwikkelingsstoornis 19-09-2017

  Bij drie kinderen met een aangeboren ontwikkelingsstoornis is een mutatie in een zeer interessant gen gevonden, namelijk een histon-gen. Histonen zijn de ‘garenklosjes’ waar het DNA om opgerold zit in de cel. Er zijn al veel verschillende DNA-afwijkingen bekend die tot een ontwikkelingsstoornis kunnen leiden. Nu is echter als oorzaak voor het eerst een mutatie in de ‘garenklosjes’ gevonden.

 • Nieuwe onderzoeksmethode onthult oorzaak erfelijke kanker 15-09-2017

  Onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om in organoïden de genetische oorzaak van erfelijke vormen van kanker te bestuderen. Volgens de onderzoekers van het Hubrecht Instituut (een onderzoeksinstituut van de KNAW), het UMC Utrecht, en het Prinses Máxima Centrum kan deze methode van grote betekenis zijn voor de diagnostiek en behandeling van meerdere vormen van kanker.

 • Koningin Máxima brengt werkbezoek aan het KITLV 14-09-2017

  Hare Majesteit Koningin Máxima bracht donderdag 14 september 2017 een werkbezoek aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV-KNAW) in Leiden. Ook opende ze de nieuwe Asian Library van de Universiteit Leiden, met belangrijke collecties over Azië. De collectie van het KITLV vormt een belangrijk deel van de nieuwe bibliotheek.

Meer KNAW-nieuws