KennisCafé: Genen in je eten

Datum:
17 oktober 2016 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Voeg toe:

Genetisch gemanipuleerde gewassen, die eet je liever niet toch? Sleutelen aan planten die we eten klinkt als een slecht idee. Maar dat sleutelen dat doen we al eeuwenlang, door planten met gewenste eigenschappen met elkaar te kruisen kom je tot en gewas dat goed smaakt, weinig bestrijdingsmiddelen nodig heeft en goed groeit op je landbouwgrond.

KennisCafé terugkijken

KennisCafé: Genen in je eten from De Balie on Vimeo.

Gentech

Stellen we wel de juiste vragen over gentech? We zijn bezorgd over voedselveiligheid en grote bedrijven die planten en zaden patenteren, maar wat zijn de consequenties voor bijvoorbeeld het ecosysteem op de lange termijn? Kun je beter en duurzamer de wereldbevolking voeden in het extreme weer dat mislukte oogsten veroorzaakt? En wat is de keerzijde? Wat kun je nog meer met de nieuwe manipulatietechnieken?

Deze avond sprak moderator Martijn van Calmthout (de Volkskrant) onder andere met:

  • Louise Fresco, landbouw- en voedseldeskundige aan de Universiteit van Wageningen en KNAW-lid. 
  • Elbert de Jong, jurist en postdoc onderzoeker bij Ucall, Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt juridische aansprakelijkheden en verantwoordelijkheden voor (onzekere) risico’s van nieuwe technologieën zoals genetische modificatie.
  • Sjef Smeekens, hoogleraar moleculaire plantenfysiologie aan de Universiteit van Utrecht.