KNAW-avond van de Nobelprijzen: Over het werk van de kersverse Nobelprijswinnaars van 2016

Datum:
7 oktober 2016 van 19:00 tot 21:30 uur
Locatie:
Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Telefoon:
020 551 0746
Voeg toe:

In de eerste week van oktober maakt de Zweedse academie van wetenschappen de Nobelprijswinnaars van dit jaar bekend. Vooraanstaande Nederlandse wetenschappers uit de vakgebieden van de laureaten vertellen u, heet van de naald, over het werk van de nieuwe Nobelprijswinnaars in de geneeskunde, natuurkunde, scheikunde en literatuur. Wie zijn nu precies die winnaars van dit jaar, waarom is hun werk zo baanbrekend, en zijn het de terechte winnaars?

Geneeskunde

De Nobelprijs voor Geneeskunde 2016 is toegekend aan de Japanse bioloog Yoshinori Ohsumi voor zijn onderzoek naar autofagie. 
Hans Clevers, hoogleraar moleculaire genetica aan de Universiteit Utrecht en voormalig KNAW-president, gaat nader in op zijn werk.

Natuurkunde

De Nobelprijs voor Natuurkunde 2016 gaat naar drie Britse wetenschappers, David Thouless, Duncan Haldane en Michael Kosterlitz, voor de ontdekking van topologische fase-overgangen.
Carlo Beenakker, hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit Leiden, licht hun werk toe.

Scheikunde

De Nobelprijs voor Scheikunde 2016 gaat naar de Nederlandse wetenschapper en bestuurslid van de KNAW Ben Feringa. Hij deelt de prijs met Jean-Pierre Sauvage en Sir J. Fraser Stoddart. Zij krijgen de Nobelprijs voor hun onderzoek naar moleculaire nanomachines.

Bert Weckhuysen, hoogleraar anorganische chemie en katalyse aan de Universiteit van Utrecht, bespreekt hun werk.

Literatuur

Maarten Asscher, schrijver, jurist, en directeur Athenaeum Boekhandel te Amsterdam sprak (voor de laureaat bekend was) over de winnaar(s) van de Nobelprijs voor de Literatuur.