Akademieprijs Astronomie en Kunst

De KNAW en de Akademie van Kunsten kennen de Akademieprijs Astronomie en Kunst toe aan een kunstwerk waarvan de maker zich duidelijk heeft laten inspireren door de astronomie.

De prijs bedraagt € 5.000 en een tijdelijke tentoonstelling. Een selectie van andere ingezonden kunstwerken zal eveneens worden tentoongesteld. 

De prijs is bedacht en gefinancierd door Ewine van Dishoeck (hoogleraar moleculaire astrofysica in Leiden) met het vrij te besteden deel van het geld dat ze voor de Prijs Akademiehoogleraren ontving.

Vakgebied

Schilder- en tekenkunst

Voor wie?

De maker woont in Nederland en heeft een actuele staat van dienst als kunstenaar. De maker heeft zich voor het genomineerde kunstwerk laten inspireren door de astronomie. Het moet gaan om een kunstwerk, niet ouder dan vijf jaar, op het gebied van de schilder- en tekenkunst. 

Nominatie en uitreiking

U kunt voor deze prijs geen nominaties meer indienen.

De prijsuitreiking vond plaats op 11 september 2015 in de Oude Sterrewacht Leiden. Daar was van 11 september tot 2 oktober 2015 een expositie gewijd aan het werk van de winnaar en dat van andere voor de Akademieprijs genomineerde kunstenaars.