Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
11 april 2024

Grote Europese beurs voor IISG

    Ulbe Bosma en zijn groep bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) van de KNAW ontvangen een grote Europese subsidie van de European Research Council. Ze krijgen het geld voor het project The Global South in the Age of Early Industrial Capitalism: Commodity Frontiers and Social Transformations (1816-1870).

    De European Research Council (ERC) verdeelt Advanced Grants die kunnen oplopen tot 2,5 miljoen euro om excellent onderzoek van ervaren onderzoekers stimuleren.

    Onderzoek Bosma

    Ons leven zou ondenkbaar zijn zonder de productie van miljoenen tonnen katoen, suiker, palmolie of soja. Al deze grondstoffen worden verkregen tegen de laagst mogelijke prijs met vaak destructieve gevolgen voor mens en natuur. De omvang van de milieucrises mag dan van recente aard zijn, de mechanismen ervan zijn vele eeuwen geleden terug te voeren en maken op cruciale wijze deel uit van de geschiedenis van het mondiale kapitalisme.

    De beurs voor Ulbe Bosma en zijn team levert een zeer belangrijke bijdrage om voor de allereerste keer een uitgebreid begrip te krijgen van de immense transformerende effecten van goederengrenzen in het Zuiden die de opkomst van het vroege industriële kapitalisme voedden, in de beslissende jaren tussen het einde van de Napoleontische oorlogen en de opening van het Suezkanaal in 1869.

    Ook leden van de KNAW ontvangen een ERC Advanced Grant:

    • Reuven Agami, Nederlands Kankerinstituut, Causes and consequences of aberrant mRNA translation in cancer
    • René Bernards, Nederlands Kankerinstituut, Paradoxical activation of oncogenic signaling as a cancer treatment strategy
    • Roberta Croce, Vrije Universiteit Amsterdam, Photosynthesis in far-red: from cyanobacteria to plants
    • Albert Heck, Universiteit Utrecht, REVisiting Antibody structures and repertoires through advances in Mass spectrometry and Proteomics
    • Jan van Hest, Technische Universiteit Eindhoven, Protein-regulated artificial cell populations and tissues

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.