Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
6jul

Georganiseerd door: Akademie van Kunsten

De toekomst van de ruimtelijke ordening: Arna Mačkić - Architect van verwoesting

  In de vierde aflevering van de serie over de toekomst van de ruimtelijke ordening spreekt architect Arna Mačkić, medeoprichter van architectuurstudio Studio L A over de rol en verantwoordelijkheid van de architectuur in het ontwrichten en opbouwen van menselijke en ecologische relaties.

  • 6 juli 2022
  • 19:30 - 20:45
  • Het Trippenhuis - Kloveniersburgwal 29, AmsterdamRoutebeschrijving
  Aanmelden
  Jump, Studio L A

  Architectuur is nooit neutraal. Integendeel, het is een groot onderdeel van onze maatschappij en heeft impact op mensen, klimaat en politiek. Waar de afgelopen eeuwen een bakstenen en betonnen utopie voor de één verrees, werd het sociaalecologische habitat van de ander aan de andere kant van de wereld vernietigd; werd de natuur onderworpen en verkracht, op haar best een ‘hulpbron’; werden er contactarme samenlevingen gebouwd, waarin iedereen opeengepakt en langs elkaar leeft, ‘druk zijn’ status geeft, en consumeren het hoogste goed.

  Architectuur kan bewust en onbewust ingezet worden om menselijke en ecologische relaties te ontwrichten en kapot maken. Wat is de rol en verantwoordelijkheid van de architect hierin? Hoe zorgen we ervoor dat we niet een architectuur van verwoesting veroorzaken, maar een daadwerkelijkvakgebied worden.

  Over Arna Mačkić

  Arna Mačkić is architect en samen met Lorien Beijaert oprichter van Studio L A.  Het werk van Studio L A gaat over de toegankelijkheid van steden, gebouwen en het publieke domein. Hun onderzoek naar in- en uitsluitingsmechanismen binnen de architectuur zetten ze in bij het ontwerpen van een inclusieve architectuur en nieuwe vormen van publiek domein, die ontmoetingen stimuleren. Arna is ook auteur van het boek Mortal Cities & Forgotten Monuments, welke de Britse krant The Guardian als één van de beste architectuurboeken van 2016 noemde. In 2014 won Arna een Dutch Design Award in de categorie Design Research en in 2017 de Jonge Maaskantprijs. In 2021 won zij met Studio L A de Groninger Architectuurprijs voor het Geheugenbalkon.

  Programma

  • 19.00 uur Inloop naar de zaal
  • 19.30 uur Introductie door Riek Bakker, vicevoorzitter Akademie van Kunsten
  • 19.35 uur Lezing Arna Mačkić
  • 20.05 uur Vragen onder leiding van Riek Bakker
  • 20.30/20.45 uur einde

   

  Credits afbeelding; Jump, Studio L A

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.