Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
12 juli 2022

Laureaten Heineken Young Scientists Awards 2022 bekend

De Heineken Young Scientists Awards zijn vier prijzen die tweejaarlijks worden uitgereikt aan vier veelbelovende jonge onderzoekers werkzaam in Nederland. De winnaars worden geselecteerd uit de wetenschapsdomeinen: Medical/Biomedical Sciences, Humanities, Natural Sciences en Social Sciences. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen draagt zorg voor het nominatie- en selectieproces. De prijs omvat een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk. Eerdere laureaten zijn onder andere Mark Dingemanse (2020), Marie-José van Tol (2018) en Karwan J. Fatah-Black (2016). De prijs is in 2010 in het leven geroepen door Charlene L. de Carvalho-Heineken.

De Heineken Young Scientists Awards en de zes Heinekenprijzen voor kunst en wetenschap, worden uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam op donderdag 29 september 2022.

Laura Kervezee, chronobioloog

Heineken Young Scientists Award 2022 in het domein Medical/Biomedical Sciences: Laura Kervezee

Chronobioloog Laura Kervezee (1989), verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, krijgt de Heineken Young Scientists Award 2022 in het domein Medical/Biomedical Sciences toegekend. De jury prijst haar onderzoek naar de biologische klok en de praktische vertaalslag ervan naar de verbetering van de zorg voor patiënten. De chronobiologische kennis die Kervezee levert, geeft inzicht in manieren om de biologische klok gezond te houden in onze 24-uursmaatschappij en andere situaties waarin de klok verstoord raakt, zoals bij veroudering of in het ziekenhuis. In de gezondheidszorg worden deze inzichten gebruikt om de werking van medicijnen en therapieën te verbeteren.

Erkenning voor onderzoek naar de biologische klok en de invloed daarvan op gezondheid en ziekte

Fleur Jongepier, filosoof

Heineken Young Scientists Award in het domein Humanities: Fleur Jongepier

Filosoof Fleur Jongepier (1986), verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, krijgt de Heineken Young Scientists Award 2022 in het domein Humanities toegekend. De jury prijst haar onderzoek naar de groeiende macht van algoritmes en hoe dit het menselijke vermogen tot autonomie en zelfkennis beïnvloedt. Jongepier weet hiermee fundamenteel onderzoek van hoog niveau te combineren met een actieve en belangrijke rol in het actuele maatschappelijke debat.

Erkenning voor onderzoek naar de spanningen tussen ‘algoritmische autoriteit’ en ‘eerstepersoonsautoriteit’

Jordi Tura i Brugués, wiskundige

Heineken Young Scientists Award in het domein Natural Sciences: Jordi Tura i Brugués

Wiskundige Jordi Tura i Brugués (1987), verbonden aan het Instituut-Lorentz van de Universiteit Leiden, krijgt de Heineken Young Scientists Award 2022 in het domein Natural Sciences toegekend. De jury prijst zijn baanbrekende bijdragen aan de theorie van quantumverstrengeling en niet-lokaliteit. Hij maakte de stelling van Bell, die gebruikt wordt om verstrengeling van twee deeltjes aan te tonen, geschikt voor grote aantallen deeltjes. Een belangrijke stap voor de doorontwikkeling van de quantumcomputer en het quantuminternet.

Erkenning voor onderzoek naar meten verstrengeling van grote hoeveelheden deeltjes

Liesbeth van Vliet, gezondheidspsycholoog

Heineken Young Scientists Award in het domein Social Sciences: Liesbeth van Vliet

Gezondheidspsycholoog Liesbeth van Vliet (1985), verbonden aan de Universiteit Leiden, krijgt de Heineken Young Scientists Award 2022 in het domein Social Sciences toegekend. De jury prijst haar belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor ernstig zieke patiënten, dankzij een betere communicatie tussen arts en patiënt. Van Vliets onderzoek naar hoe communicatie patiënten kan helpen én kan schaden, laat een waardevolle vertaalslag zien tussen onderzoek en de maatschappij.

Erkenning voor onderzoek Van Vliet naar communicatie tussen arts en patiënt en de invloed daarvan op zorgkwaliteit

Perscontact

Jill Bakker — Communicatiebureau De Wolven, jill@dewolven.com of +31 (0)6 4280 4715

Voor meer informatie: www.heinekenprizes.org en via de sociale mediakanalen: Instagram | Twitter | LinkedIn

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.