Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
8 juni 2022

Winnaars Heinekenprijzen 2022 bekend

Elke twee jaar selecteert de KNAW vijf internationaal toonaangevende wetenschappers en een getalenteerde Nederlandse beeldend kunstenaar als laureaten van de Heinekenprijzen voor wetenschap en kunst. Zij ontvangen de prijzen vanwege hun grote verdiensten voor de wetenschap, de samenleving en de Nederlandse kunst. Inmiddels zijn vijf winnaars bekend: Kia Nobre ontvangt de Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen, Carl Folke de Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen, Sunil Amrith de Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap, Vishva Dixit de Heinekenprijs voor de Geneeskunde, Carolyn Bertozzi de Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica en Remy Jungerman ontvangt de Heinekenprijs voor de Kunst!

Kia Nobre - foto door Bram Belloni

Kia Nobre - foto door Bram Belloni

Kia Nobre ontvangt de C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen

Kia Nobre, hoogleraar translationele cognitieve neurowetenschappen aan de Universiteit van Oxford, krijgt de C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen 2022 toegekend. De prijs eert haar innovatieve aanpak om het menselijk brein in beeld te brengen en te begrijpen én de impact van dit werk op talrijke deelgebieden van de cognitieve neurowetenschappen, zoals aandacht, werkgeheugen, langetermijngeheugen en taal.

Carl Folke

Carl Folke - foto Bram Belloni

Carl Folke ontvangt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen 2022

Carl Folke, directeur van het Beijer-instituut voor ecologische economie en oprichter en bestuursvoorzitter van het Stockholm Resilience Centre, krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen 2022 toegekend. De prijs eert zijn pioniersrol bij de integrale benadering van duurzaamheidsvraagstukken. De milieuwetenschapper stelde als een van de eersten dat de maatschappij en de natuur als één geheel moeten worden onderzocht, om de veerkracht van de sociale en ecologische systemen op aarde te behouden.

Foto van Sunil Amrith

Sunil Amrith - foto: Bram Belloni

Sunil Amrith ontvangt Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2022

Sunil Amrith, hoogleraar geschiedenis aan de Yale-universiteit, krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2022 toegekend. De prijs eert zijn zoektocht naar de historische oorsprong van de grote ongelijkheid die er is tussen en binnen landen én de koppeling die hij daarbij maakt met de gevolgen van de klimaatverandering.

Vishva Dixit ontvangt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2022

Vishva Dixit - foto: Bram Belloni

Vishva Dixit ontvangt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2022

Vishva Dixit, vicepresident van de afdeling Early Discovery Research van Genentech, krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2022 toegekend. De prijs eert zijn baanbrekende biomedische onderzoek naar apoptose, het proces van geprogrammeerde celdood, en necrose waarbij de celdood door factoren buiten de cel wordt veroorzaakt, zoals een infectie of een trauma. Zijn ontdekkingen hebben als katalysator gewerkt voor nieuwe klinische behandelingen, waaronder immuuntherapie bij kankerpatiënten.

Carolyn Bertozzi - foto: Bram Belloni

Carolyn Bertozzi - foto: Bram Belloni

Carolyn Bertozzi ontvangt de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica 2022

Carolyn Bertozzi, hoogleraar scheikunde en hoogleraar chemische systeembiologie aan de Stanford-universiteit in Californië, krijgt de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica 2022 toegekend. De prijs eert haar baanbrekende onderzoek naar de communicatie tussen cellen en methoden om deze te beïnvloeden.

Remy Jungerman - winnaar Heinekenprijs voor de Kunst 2022

Remy Jungerman - Foto: Bram Belloni

Remy Jungerman ontvangt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2022 

Beeldend kunstenaar Remy Jungerman krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2022 toegekend. De jury prijst de in Suriname geboren kunstenaar om de manier waarop hij in zijn werk tradities uit meerdere culturen op oorspronkelijke wijze weet te combineren. Dit zorgt voor een unieke stijl en een gelaagdheid van zijn werk, die de kijker aan het denken zet. De prijs is in 1988 in het leven geroepen door Alfred H. Heineken om toptalent in de kunsten te eren en aan te moedigen in hun ontwikkeling en om hun internationale bekendheid als kunstenaar te vergroten. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen draagt zorg voor het nominatie- en selectieproces.

Perscontact

Jill Bakker — Communicatiebureau De Wolven, jill@dewolven.com of +31 (0)6 4280 4715

Voor meer informatie: www.heinekenprizes.org en via de sociale mediakanalen: Instagram | Twitter | LinkedIn

De wetenschappelijke Heinekenprijzen worden gefinancierd door de Stichting Alfred Heineken Fondsen; de Heinekenprijs voor de Kunst wordt gefinancierd door de Dr. A.H. Heineken Stichting voor de Kunst.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.