• 'Ik ben Alice' en Universiteit van Nederland

  Bevindt zich in Fondsen & prijzen / Uitgereikte prijzen / Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie

  De NWO-KNAW Eurekaprijs voor Wetenschapscommunicatie 2015 gaat naar de makers van de documentaire Ik ben Alice en naar de oprichters van de Universiteit van Nederland. Zij kregen de prijs voor hun bijzondere bijdrage aan het vergroten van de kennis en betrokkenheid van een breed publiek bij de wetenschap.

 • Tien nieuwe leden voor De Jonge Akademie

  Bevindt zich in Actueel / Nieuws

  Tien wetenschappers uit verschillende disciplines treden in 2019 toe tot De Jonge Akademie. Deze talentvolle onderzoekers delen een brede belangstelling voor de wetenschapsbeoefening, wetenschapsbeleid en wetenschapscommunicatie. Het lidmaatschap duurt vijf jaar. De officiële installatie van de nieuwe leden vindt plaats op 21 maart 2019.

 • Edze Westra

  Bevindt zich in Fondsen & prijzen / Uitgereikte prijzen / Heineken Young Scientists Awards

  Dr. E.R. Westra (32) is als onderzoeker verbonden aan het Environment and Sustainability Institute en het College of Life and Environmental Sciences van de University of Exeter (Verenigd Koninkrijk). Hij krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Biochemie en Biofysica 2016 voor zijn disciplinegrens-doorbrekende onderzoek naar CRISPR-Cas, een afweersysteem van bacteriën in de natuur.

 • Roshan Cools

  Bevindt zich in Fondsen & prijzen / Uitgereikte prijzen / Ammodo Science Awards

  Roshan Cools ontdekte dat medicijnen die invloed hebben op onze hersenen niet altijd hetzelfde effect hebben: een middel dat de concentratie verhoogt, kan de flexibiliteit van het brein juist verlagen. Voor een ander kunnen die effecten precies omgekeerd zijn. Cools zoekt naar breinmechanismen onder iets dat filosofen al eeuwen bezig houdt: de menselijke wilskracht.

 • Guido van der Werf

  Bevindt zich in Fondsen & prijzen / Uitgereikte prijzen / Ammodo Science Awards

  Guido van der Werf onderzoekt hoeveel broeikasgassen er in de atmosfeer terecht komen door het afbranden van bossen, graslanden en veengebieden. Met hulp van modellen, satellietfoto’s en ‘drones’ brengt hij de bijdragen van branden, ontbossing en de uitbreiding van landbouwgrond op het broeikaseffect in kaart.

 • NWO-Veni voor KNAW-onderzoekers

  Bevindt zich in Actueel / Nieuws

  Vier onderzoekers van de KNAW hebben een Veni-beurs gekregen voor hun onderzoek. Christian Büll en Isabel Misteli Guerreiro zijn werkzaam bij het Hubrecht Instituut, Kyle Mason-Jones bij het Nederlands Instituut voor Ecologie en Erik Odegard is verbonden aan het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis.

 • NWO-Vidi van € 800.000 voor Marvin Tanenbaum, Aleksandra Badura en Merel Keijzer

  Bevindt zich in Actueel / Nieuws

  Vandaag maakte NWO bekend welke onderzoekers een Vidi-financiering ontvangen, uit de Vidi-toekenningen ronde 2017. Onder de 86 onderzoekers zijn ook Marvin Tanenbaum van het Hubrecht Instituut-KNAW, Aleksandra Badura van het Nederlands Herseninstituut-KNAW en Merel Keijzer, een van de leden van De Jonge Akademie. De financiële toekenning is bedoeld om de komende vijf jaar een onderzoeksgroep op te zetten en een eigen, vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen.

 • Ineke Sluiter president KNAW

  Bevindt zich in Actueel / Nieuws

  Ineke Sluiter, hoogleraar Grieks aan de Universiteit Leiden is de nieuwe president van de KNAW. Ze was al twee jaar vicepresident en volgt sinds 1 juni Wim van Saarloos op.

 • KNAW Ter Meulen beurs 2021

  Bevindt zich in Fondsen & prijzen / Toegekende aanvragen

  Zesentwintig jonge onderzoekers op het terrein van de kindergeneeskunde en verwante vakgebieden kunnen het komende jaar met een KNAW Ter Meulen beurs naar het buitenland voor een wetenschappelijk onderzoeksproject/werkbezoek.

 • Veni-beurzen voor KNAW-onderzoekers

  Bevindt zich in Actueel / Nieuws

  Vijf onderzoekers van de KNAW hebben een Veni-beurs gekregen voor hun onderzoek. Barbara Tomotani is werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Ecologie, Kasia Mika bij het KITLV, Amélie Freal bij het Nederlands Herseninstituut, Mioara Zoutewelle-Terovan bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut en Jochem Bernink bij het Hubrecht Instituut.