Actueel

Uitreiking KNAW Early Career Awards

Lees verder

Uitgelicht

Vorige Volgende

Nieuws

 • Genetisch ziekte repareren in menselijke stamcellen 21-02-2020

  Waar de in 2012 ontwikkelde CRISPR-Cas-techniek een fout in een gen eruit knipt en vervangt door een nieuw stukje, werkt de nieuwste CRISPR-techniek anders. Die heeft tot doel de fout in het DNA te repareren zonder te knippen. Hierdoor is het in theorie een veiligere vorm van genetisch editen. Utrechtse wetenschappers hebben voor het eerst laten zien dat met deze techniek het DNA van stamcellen van patiënten met taaislijmziekte in het laboratorium effectief en veilig is te repareren.

 • Vicibeurs voor Eva Rooij, Fanny Janssen en Jason Hessels 20-02-2020

  NWO heeft de namen bekend gemaakt van de 35 onderzoekers die een Vici-premie kregen in 2019. Met de Vicibeurs van 1,5 miljoen euro kunnen de wetenschappers de komende vijf jaar een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opbouwen.

 • Wetenschappers ontwikkelen nauwkeuriger stamcel-model voor vroege embryonale ontwikkeling van muizen 20-02-2020

  Wetenschappers van het Hubrecht Institute (KNAW) hebben in samenwerking met wetenschappers van de Universiteit van Cambridge (UK) complexe embryo-achtige structuren gemaakt uit muizenstamcellen. Deze structuren, genaamd gastruloids, maken nu voor het eerst ook somieten, blokjes weefsel die later de ruggenwervels en spieren vormen.

 • Leo Lucassen nieuwe directeur Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis 13-02-2020

  De KNAW benoemt Leo Lucassen tot directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Eerder deze week werd al bekend dat de huidige directeur Henk Wals het IISG gaat verlaten om directeur te worden bij KNAW-instituut DANS. Beide starten begin april in hun nieuwe functie.

Meer KNAW-nieuws