Actueel

Onderzoek naar big data dwingt tot interdisciplinair teamwork

Lees verder

Uitgelicht

Vorige Volgende

Nieuws

 • Meertens Instituut onderzoekt voor het eerst systematisch de eerste Nederlandse moderne kranten 13-12-2018

  Het zojuist verschenen ‘Een mooie mengelmoes’. Meertaligheid in de Gouden Eeuw is de nieuwjaarspublicatie van het Meertens Instituut. Taalkundigen Nicoline van der Sijs en Marc van Oostendorp laten in dit werk zien hoe het Nederlands zich vormde in de welvarende, multiculturele en meertalige Republiek. 

 • Consultatiebijeenkomst over de implementatie van Plan S 11-12-2018

  Op 31 januari 2019 organiseren NWO en ZonMw met medewerking van de KNAW en de VSNU een consultatiebijeenkomst over de implementatie van Plan S. Sinds de bekendmaking van Plan S in september 2018 is er discussie over de vraag hoe de Nederlandse wetenschap het beste de overstap naar open access kan maken. De discussies worden gevoerd door betrokken wetenschappers, die vaak de doelstelling van open access steunen, maar zich ook zorgen maken over de uitwerking van Plan S om dat te bereiken. 

 • Publieke en private investeringen in R&D hangen nauw samen 06-12-2018

  Wanneer de overheidsinvesteringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) stijgen, stijgen de private investeringen ook. Dat concludeert de KNAW in het rapport Wederzijdse versterking, dat vanmiddag is gepresenteerd aan de minister van OCW en de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Wel dreigt er concurrentie uit het buitenland. Als daar de publieke investeringen in R&D toenemen, heeft dat een aanzuigende werking op R&D van Nederlandse bedrijven.

 • Mini-levers voor onderzoek naar leveraandoeningen 30-11-2018

  Onderzoekers van het Hubrecht Instituut in Utrecht en van The Rockefeller University in New York hebben een methode ontwikkeld waarmee menselijke levercellen in het lab kunnen uitgroeien tot mini-levers. Met behulp van deze mini-levers kan onderzoek worden gedaan naar virusinfecties van de lever (zoals hepatitis B en C), naar malaria en naar erfelijke leveraandoeningen. 

Meer KNAW-nieuws