Actueel

Onderzoek naar big data dwingt tot interdisciplinair teamwork

Lees verder

Uitgelicht

Vorige Volgende

Nieuws

 • Meest voorkomende dier ter wereld leeft vooral in Hoge Noorden 25-07-2019

  Uit de eerste wereldwijde bodeminventarisatie van aaltjes blijkt dat de grootste aantallen in Arctische gebieden voorkomen, en niet in de tropen. Deze bodemwormpjes-studie is gestart door onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (een onderzoeksinstuut van de KNAW) en uitgevoerd met gegevens van een groot internationaal team. In Nature leggen ze deze week uit waarom klimaatverandering via deze aaltjes een enorme impact kan hebben.

 • Nederland scoort hoog bij ERC Proof of Concept-grants 25-07-2019

  De ERC maakte vandaag de winnaars bekend van de tweede ronde van de 2019 Proof of Concept-grants. Nederlandse onderzoekers scoren wederom erg goed: ze nemen met 10 onderzoekers, onder wie KNAW-lid Ben Feringa, de derde plaats in bij de toekenningen.

 • Factsheet over mens-diercombinaties verschenen 17-07-2019

  De KNAW heeft een factsheet gemaakt over mens-diercombinaties. Het betreft cybriden en chimeren. De komende tien jaar zal onderzoek op dit terrein ongetwijfeld nieuwe medische inzichten opleveren en wellicht tot nieuwe medische behandelingen leiden.

 • Het ene meer is het andere niet: ruimtelijke verschillen bepalen herstel 16-07-2019

  Vervuiling van meren is een wereldwijd probleem. Denk bijvoorbeeld aan giftige algenbloei. Herstel is mogelijk, maar kost veel tijd en moeite. Hoe je die het effectiefste kunt gebruiken hangt voor een belangrijk deel af van ruimtelijke verschillen, betoogt een team onderzoekers onder leiding van het Nederlands Instituut voor Ecologie (een onderzoeksinstuut van de KNAW) in Science of The Total Environment. Daar was eigenlijk nog nooit goed naar gekeken.

Meer KNAW-nieuws