Actueel

KITLV presenteert onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam

Lees verder

Uitgelicht

Vorige Volgende

Nieuws

 • Het nieuwe erkennen en waarderen volgens De Jonge Akademie 30-11-2020

  Wetenschappers worden volgens verouderde criteria beoordeeld op hun onderzoeksprestaties, waardoor taken als onderwijs, wetenschapscommunicatie en patiëntenzorg onderbelicht blijven. De kennissector werkt aan verandering, maar hoe brengen we dit in praktijk? De Jonge Akademie interviewde wetenschappers en doet in Goed voorbeeld doet goed volgen vijf concrete aanbevelingen om het breder erkennen en waarderen van wetenschappers vorm te geven.

 • Descartes-Huygensprijs voor onderzoek naar geur en evolutie levende soorten 19-11-2020

  De Franse fysica Halima Mouhib die onderzoek doet naar het reukvermogen en de Nederlandse evolutionair ecoloog Rampal Etienne, die de samenhang tussen evolutie en verschillende soorten planten, dieren en bacteriën verkent, winnen de Descartes-Huygensprijs 2020.

 • Op zoek naar verloren geuren: nieuw onderzoeks-project ontdekt Europees geurerfgoed 18-11-2020

  Historisch geurerfgoed ontdekken en weer ‘ten neuze’ brengen: het ambitieuze onderzoeksproject ODEUROPA van het Humanities Cluster van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen laat geuren herleven. De Europese Unie bekroonde het onderzoeksprogramma onlangs met 2,8 miljoen euro uit het EU Horizon 2020-programma, waarmee de wetenschappers onder meer sensory mining-technieken zullen ontwikkelen.

 • Relatieadvies voor gemeenten, hogescholen en universiteiten 17-11-2020

  Steden en dorpen willen samenwerken met universiteiten en hogescholen. Maar hoe? Wat komt kijken bij een verantwoorde, vruchtbare en structurele samenwerking? En hoe zit dat voor de kleinere gemeenten die niet een universiteit of hogeschool in hun buurt hebben? Het Rathenau Instituut brengt het advies 'Stad zoekt toga – Universiteiten en hogescholen als structurele kennispartner voor gemeenten' uit.

Meer KNAW-nieuws