Arie Korbijn

Beste Wim, 

Jij was gedurende mijn hele carrière bij de KNAW een van de leden met wie ik in verschillende rollen het meest intensief contact heb gehad. Dat begon al bij de start toen jij nog voorzitter was van de sectie Natuur- en Sterrenkunde. Ik herinner me nog goed dat ik mezelf voor een kennismakingsgesprek had uitgenodigd bij jou op het Lorentz Center in Leiden, waar je toen nog directeur was (de mok die ik bij het afscheid kreeg, staat nog steeds op mijn bureau). Op de prettige en efficiënte wijze die ik later ook van je ben gaan kennen, maakten we afspraken wat we zouden gaan doen en hoe we graag willen werken. En passant gaf je me ook een korte introductie over hoe de KNAW nou echt in elkaar stak en een beknopte who is who. Erg nuttig, want op dat moment duizelde het mij best een beetje. De KNAW is voor nieuwkomers niet altijd even doorgrondelijk, zeker in die tijd nog niet. Vanaf toen hebben we eigenlijk altijd een prettige werkrelatie gehad. Je straalde ook altijd veel vertrouwen in mij uit. Dat heb ik erg gewaardeerd. Een van de eerste gezamenlijke activiteiten had eigenlijk niet eens veel met de KNAW te maken. Jij was voorzitter van een evaluatiecommissie voor de natuurkunde-opleidingen van de 3TU’s en je secretaris was wegens omstandigheden uitgevallen. Je vroeg mij bij te springen en dat heb ik met veel plezier gedaan. Het gaf me een spoedcursus in de Nederlandse fysica en was erg interessant om te doen. De bovenstaande foto is gemaakt tijdens een van die bezoeken. Aan ons beiden is duidelijk te zien dat deze wel enkele jaren geleden is genomen. Blijkbaar had ik aan het begin van mijn KNAW-carrière nog geen grijze haren:)

De laatste jaren hebben we ook intensief contact gehad. Vooral in de periode dat jij president was en ik coördinator voor de adviesfunctie. Ik heb altijd erg gewaardeerd dat jij altijd erg benaderbaar was en beschikbaar voor overleg of advies als dat nodig was. Dat ging dan altijd op de jouw kenmerkende wijze. Waardevol advies, to-the-point en niet langer dan nodig.

Ik wil je bedanken voor de vele jaren van prettige samenwerking en voor je vertrouwen. Ik hoop dat je een hele fijne tijd gaat krijgen na je pensionering in goede gezondheid. Ik ben ervan overtuigd dat we elkaar ook in de toekomst nog tegen zullen gaan komen. 

Het ga je goed! 

Arie Korbijn

Coördinator adviesfunctie KNAW