Jan Bergstra

Beste Wim,  

Voor een bestuurder als jij is twee jaar eigenlijk te kort in zo'n rol, dan is het toch moeilijk om iets ‘groots’ neer te zetten. In elk geval heb je de vernieuwing van het genootschap en van de KNAW als organisatie met kracht doorgezet. 

Voor mij is het ‘groot’ dat er sinds een jaar een sectie informatica is, daar was al zolang over gesproken maar nu is ie er dan. 

Dat jij de Tinbergenzaal na lange en succesvolle renovatie feestelijk opent met muziek en minister om deze enkele maanden later zonder veel protocol weer te sluiten zal toch wel de annalen van ons genootschap in gaan als een werkelijk unieke sequentie van gebeurtenissen.

Het wordt niet meer jouw taak om de 1,5 meter KNAW te ontwerpen, maar een begin heb je gemaakt.

Een ‘digitaal afscheid’, zoals jij dat als KNAW president in 2020 beleeft, is een nouveauté, wat ook de oorzaak er van is, en niemand weet op dit moment in welke mate dat qua eventorganisatie de toekomst heeft. Misschien is het een ontwikkeling waarvan men achteraf zal stellen dat die met Covid-19 minder te maken heeft dan wij nu denken, maar misschien is ook dit zo uniek dat het nog honderden jaren zal duren voordat een opvolging in deze functie, of van een rechtsopvolger ervan, weer zo zo'n afstandelijke manier plaatsvindt. 

Jan Bergstra

Voorzitter Sectie Informatica