27e Gondalezing met James Fitzgerald

The Mahābhārata: The Epic of the Greater Good

Datum:
22 november 2019 van 16:00 tot 17:30 uur
Locatie:
KNAW, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0782
Voeg toe:

In zijn Gondalezing laat James Fitzgerald, hoogleraar Sanskriet, Brown University (VS), zien hoe de vertelling van de Mahabharata twee verschillende goddelijke lagen bevat, die bedoeld zijn om tot houdbare stellingen te komen over het Goede.

The wrath of Jarasandha at Mathura, Indiase miniatuur (tussen 1850-1900), Kangra, India. Rijksmuseum Amsterdam, inv. no. RP-T-1979-33.

De Mahābhārata werd ooit geschreven als een epos waarin het Goede van mannelijke heldhaftigheid in de strijd werd bezongen. Drieduizend jaar later is het nog altijd een razend populair narratief, ook nu het ideaal van mannelijk vertoon van heldhaftigheid allang niet meer bestaat.

De Mahābhārata stelt nog steeds het Goede (dharma) centraal, maar het is een groter Goed dan individueel heldendom. Het beschouwt niet het menselijke heldendom en de goddelijke bemoeizucht als antagonisten, zoals Homerus in zijn Ilias doet. In plaats daarvan hebben de ingenieuze dichters van dit Indiase epos het menselijke en goddelijke laten versmelten om te laten zien dat er een groter Goed is dan eeuwigdurende roem - dat het bij dharma in de eerste plaats gaat over iets groters: de samenleving en wereld zelf. En die wending wordt twee keer gemaakt.