KNAW-college

Akademiehoogleraar Bert Meijer: moleculaire zelforganisatie

Datum:
26 mei 2015 van 16:00 tot 17:00 uur
Locatie:
KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Telefoon:
020 551 0710
Voeg toe:

KNAW-college van Akademiehoogleraar Bert Meijer over moleculaire zelforganisatie en Daan van der Zwaag over eendimensionale moleculaire aggregaten.

Bert Meijer hield deze lezing in een reeks colleges van Akademiehoogleraren van de KNAW. Meijer is universiteitshoogleraar en hoogleraar macromoleculaire en organische chemie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Sinds 2003 is hij lid van de KNAW en sinds 2014 Akademiehoogleraar. Hij is zeer bedreven in het synthetiseren van vele nieuwe supramoleculaire polymeren maar zijn grote kracht is vooral om deze complexe structuren met een groot aantal methodes in detail te analyseren en te gebruiken.

Moleculaire zelforganisatie op Vimeo.

Daan van der Zwaag is een jonge wetenschapper in Meijers team. Hij hield een korte lezing over zijn onderzoek naar het beschrijven en visualiseren van eendimensionale moleculaire aggregaten.

Eendimensionale moleculaire aggregaten op Vimeo.

De scheikunde heeft onze manier van leven in de afgelopen eeuw veranderd door de vooruitgang in het synthetiseren van nieuwe moleculen. Tegenwoordig ligt de nadruk op het gebruik van deze moleculen in het bouwen van functionele moleculaire systemen; de moleculaire zelforganisatie. Hoe combineert levenloze materie zich onderling en evolueert dit in iets dat leeft? Bij het verleggen van de grenzen in het onderzoek naar onder andere adaptieve biomaterialen, geldt de natuur als het ultieme voorbeeld van moleculaire zelforganisatie waarbij ogenschijnlijk nutteloze moleculen samenklitten tot een klompje moleculen met een duidelijke functie. In het KNAW-college lichtte Bert Meijer dit complexe samenspel van moleculen, dat aan de basis ligt van het ontstaan van leven, nader toe.