Antjie Krog over Siswana Sibomvana: inheemse teksten, ‘rich points’ en pluriversele bronnen van schoonheid

Datum:
23 januari 2019 van 19:00 tot 21:00 uur
Locatie:
OBA Oosterdok, Theaterzaal, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Contact:
Voeg toe:

Antjie Krog is een van de belangrijkste dichters van Zuid-Afrika. Tijdens deze Akademie van Kunsten-lezing vertelt zij over haar meest recente publicatie en onderzoek naar acht schrijvers uit Zuid-Afrika.

De voertaal tijdens deze bijeenkomst is Engels.

Verschillende teksten en gedichten worden voorgelezen in hun oorspronkelijke taal: isiXhosa, isiZulu, Sesotho en Sepedi en in de Engelse vertaling. Het is voor het eerst dat deze teksten voor een breder lezerspubliek toegankelijk zijn.

Akademie van Kunsten-lezing 2019

Met subsidie van het National Institute for the Humanities and Social Sciences in South Africa (NIHSS) heeft Antjie Krog acht teksten gebundeld, die eind 2018 door Oxford University Press zullen worden gepubliceerd. De teksten zijn geselecteerd en geanalyseerd door onderzoekers die zich bezighouden met diverse inheemse talen. Voor het eerst komen deze teksten nu in meerdere talen beschikbaar voor een breder publiek. Wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal door zwarte auteurs specifiek voor zwarte lezers zijn geschreven.

In de Akademie van Kunsten-lezing 2019 zal Antjie Krog kort ingaan op de inhoud van al deze teksten. Ook zal ze fragmenten voorlezen uit het toneelstuk Senkatana, gebaseerd op Kgodumodumo, een van de oudste mythen van Zuidelijk Afrika, alsook uit de prachtige roman Tears of the Brain en de thriller She’s to Blame. Vervolgens komt de dichtbundel Stitching a Whirlwind aan bod. Antjie Krog zal diverse gedichten voorlezen in zowel de oorspronkelijke taal (isiXhosa, isiZulu, Sesotho, Sepedi) als in de vertaling, zodat hun schoonheid en het krachtige wereldbeeld dat uit al deze teksten spreekt optimaal tot hun recht komen.

Over Antjie Krog

Antjie Krog (1952) debuteerde op haar achttiende met de dichtbundel Dogter van Jefta. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een van de belangrijkste dichters van Zuid-Afrika. Haar poëzie is persoonlijk, zintuiglijk en sterk geëngageerd: Krog dicht over het moederschap en het ouder worden, maar ook over de diepe verbondenheid en de worsteling met de ongelijkheid en het racisme in haar land. Ze trekt daarbij alle registers open – haar stem is afwisselend woedend, kwetsbaar, hoopvol en radeloos. Haar werk is veelvuldig bekroond, onder ander met de prestigieuze Hertzog-prijs en de Gouden Ganzenveer (2018). Naast poëzie schrijft ze proza, toneel en non-fictie. Ze is momenteel buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van de Westkaap. Afgelopen jaar kwam haar non-fictiebundel Hoe alles hier verandert uit bij Uitgeverij Podium.

Aanmelden

Website Akademie van Kunsten

Over de Akademie van Kunsten-lezing

Op uitnodiging van de Akademie van Kunsten reflecteert elk jaar een andere gastspreker op de stand van de kunsten.