KNAW-symposium

Anton Pannekoek (1873-1960): astronoom en socialist – Zijn visie op wetenschap en maatschappij

Datum:
9 juni 2016 van 19:00 tot 21:00 uur
Locatie:
KNAW, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Telefoon:
020 551 0710
Voeg toe:

Anton Pannekoek geldt als de grondlegger van de astrofysica in Nederland. Maar hij was ook overtuigd socialist en internationaal voorman van het radencommunisme. Wetenschap en politiek heeft hij altijd gescheiden proberen te houden, maar er zijn opmerkelijke overeenkomsten. De sprekers op dit symposium gingen in op die verwantschap tussen Pannekoeks wetenschappelijke denkwijze en zijn socialistische levensovertuiging.

Presentaties

Organisatie

IISG, KNAW, Anton Pannekoek Instituut, Stedelijk Museum en SMBA

Meer over Anton Pannekoek 

Naast dit avondsymposium waren er diverse andere activiteiten rondom het wetenschappelijke werk en de socialistische overtuiging van Anton Pannekoek:

Internationale conferentie: Anton Pannekoek (1873-1960): Ways of Viewing Science and Society

Op 9 en 10 juni 2016 organiseerden de KNAW, het Anton Pannekoek Institute van de Universiteit van Amsterdam samen met het Stedelijk Museum ook een internationale conferentie Anton Pannekoek (1873-1960): Ways of Viewing Science and Society. Meer informatie voor deze internationale conferentie staat op de website van het Anton Pannekoek Institute.

Kunstproject: Inverted Night Sky

Het kunstproject van Jeronimo Voss getiteld Inverted Night Sky is van 15 mei tot 26 juni 2016 te zien in het Stedelijk Museum Bureau, Rozenstraat 59, Amsterdam. De kunstenaar werd geïnspireerd door Pannekoeks wetenschappelijk werk in relatie tot zijn socialistische overtuiging. Meer informatie over dit kunstproject op de website van het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam

Artikel: Anton Pannekoek altijd linksbuiten

Het internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG-KNAW) in Amsterdam beheert Pannekoeks archief op het gebied van de Arbeidersbeweging en heeft ter gelegenheid van dit symposium op zijn website een artikel over de Pannekoekcollectie geplaatst, van de hand van Margreet Schrevel: Anton Pannekoek altijd linksbuiten.