KNAW-webinar

Avond van de Abelprijs: over het werk van de wiskundigen Furstenberg en Margulis

Datum:
28 januari 2021 van 19:00 tot 20:30 uur
Locatie:
Online
Voeg toe:

In 2020 wonnen Hillel Furstenberg (Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem) en Gregory Margulis (Yale Universiteit) de Abelprijs. Zij kregen de prijs, die wordt gezien als de Nobelprijs van de wiskunde, voor hun baanbrekend gebruik van methoden uit de waarschijnlijkheidstheorie en de theorie van dynamische systemen in de groepentheorie, getaltheorie en combinatoriek', aldus de Abelprijsjury.

Terugkijken

 

Tijdens het webinar zal het werk van Furstenberg en Margulis worden uitgelicht. De Abelprijs wordt sinds 2003 jaarlijks uitgereikt aan grote wiskundigen.

Sprekers

 • Charlene Kalle, universitair docent Kansrekening, Universiteit Leiden  - Wat is Ergodentheorie?

  We gaan kort in op de oorsprong van het vakgebied en zien een paar eenvoudige toepassingen.

  • Benjamin Weiss, hoogleraar wiskunde, The Hebrew University of Jerusalem – Over het werk van Hillel Furstenberg

   Het werk van Hillel Furstenberg heeft een onverwacht diepe connectie blootgelegd tussen schijnbaar ongerelateerde onderwerpen. In deze lezing komt onder andere aan de orde hoe topologische ideeën gebruikt kunnen worden om de oneindigheid van priemgetallen te bewijzen.

  • Manfred Einsiedler, hoogleraar wiskunde, ETH Zürich - Over het werk van Gregory Margulis: Dynamiek en getaltheorie

   We laten onder meer aan de hand van twee voorbeelden zien hoe Margulis op meesterlijke wijze twee wiskundige onderwerpen combineerde die ogenschijnlijk geen verband houden: dynamische systemen en getaltheorie.


  Het webinar wordt gemodereerd door Frank Redig, hoogleraar Kansrekening, Technische Universiteit Delft, Frank den Hollander, hoogleraar Waarschijnlijkheidsrekening en statistiek, Universiteit Leiden, en  Evgeny Verbitskiy, hoogleraar Wiskunde, Universiteit Groningen, universitair hoofddocent Kansrekening, Universiteit Leiden.

  Voertaal webinar

  De voertaal van dit webinar is Engels.