Aziatische slavernij in beeld

Datum:
13 mei 2015 van 17:00 tot 18:30 uur
Locatie:
Spui 25-27, 1012 XM Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 525 8142
Voeg toe:

Het Nederlandse slavernijverleden in Azië is nog altijd vrij onbekend. Tijdens deze bijeenkomst, georganiseerd in samenwerking met Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG-KNAW) wordt de geschiedenis van het Nederlandse slavernijverleden in Azië tot leven gewekt door middel van beeldmateriaal en andere historische getuigenissen.

Het Nederlandse slavernijverleden in Azië is nog altijd vrij onbekend. Dat komt niet alleen doordat historici zich wat slavernij betreft lange tijd vooral op ‘de West’ richtten, maar ook - en misschien nog wel meer - omdat het Aziatische slavernijverleden geen ‘gezicht’ heeft. Het heeft geen plaats in ons visuele collectieve geheugen.

Historische getuigenissen

Tijdens deze bijeenkomst wordt deze Aziatische geschiedenis tot leven gewekt door middel van beeldmateriaal en andere historische getuigenissen. Deze worden gekoppeld aan de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Kees Zandvliet (Amsterdam Museum/ UvA) spreekt over museale objecten die in verband staan met de Aziatische slavernij. Historicus Remco Raben bespreekt de VOC-dienaar Jan Brandes (1743-1808) die in dienst van de VOC naar Azië reisde en tekeningen maakte van het alledaagse leven. Angelie Sens laat de representatie van slavernij in het toneelstuk Kraspoekol zien. Ook Matthias van Rossum brengt deze geschiedenis tot leven door middel van voorbeelden van slaven aan het woord in gerechtelijke stukken uit de VOC-tijd.

Boekpresentatie

De bijeenkomst wordt afgesloten met de presentatie van het boek Kleurrijke tragiek. De geschiedenis van slavernij in Azië onder de VOC geschreven door Matthias van Rossum.