Op uitnodiging

Benno Premsela Lezing 2015 door Benjamin Bratton

Datum:
1 november 2015 van 15:00 tot 16:30 uur
Locatie:
Akademie van Kunsten, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Voeg toe:

In zijn lezing zal hoogleraar digital design Benjamin Bratton ingaan op de gevolgen van kunstmatige intelligentie voor de ontwikkeling van de stad. De lezing is alleen toegankelijk op uitnodiging.

Zoals de financiële crisis van 2010 werd getriggerd door zelfdenkende algoritmes, zo zal ook de stad van de nabije toekomst met zijn ‘Internet of Things’ en zelfrijdende auto’s onderhevig zijn aan krachten die niet meer geheel door de mens te beheersen zijn. Als de stad van de toekomst niet meer puur voor en door onszelf ontworpen wordt, wat telt dan nog als architectuur, design, politiek en programmeren?

Na afloop reageren kunstenaar en wetenschapper Koert van Mensvoort en hoogleraar Architectuur en Stedenbouwgeschiedenis aan de TU Delft Carola Hein op Brattons lezing.

Het onderwerp van de lezing wordt in de ruimte voelbaar gemaakt. Met bijdragen van Metahaven en Cornelis Serveert.

The Stack, beeld van Benjamin Bratton en Sam Kronick, D:GP

Samenvatting: Over kunstmatige intelligentie en steden: Platform-design, algoritmische perceptie en stedelijke geopolitiek

De stad is de plek bij uitstek waar complexe informatie samenkomt en wordt georganiseerd. Deze informatie is zowel van menselijke (bijvoorbeeld bewoners en toeristen) als van niet-menselijke aard (gebouwen, auto’s, et cetera). Intussen zijn computernetwerken uitgegroeid tot een megastructuur van planetaire omvang en vormen als zodanig ook een onlosmakelijk onderdeel van de stad. Dit maakt het urgent de virtuele en fysieke stad als totaliteit te zien en dus als multidisciplinaire opgave voor architecten, productontwerpers en ontwerpers van het digitale tezamen.

Er is echter een nog fundamentelere verandering op komst. Door middel van software, sensoren en algoritmen wordt de stad zelf sensitief en een partij aan de ontwerptafel. De scenario's ‘Internet of Things’ en 'Smart Cities' die zich zo ontvouwen betekenen dat door mensen bediende computers op het internet in de minderheid zullen zijn. De meerderheid wordt gevormd door intelligente ‘dingen’ die naar hartenlust communiceren met personen en andere objecten en op grond daarvan autonome beslissingen nemen.

We zijn dus niet meer de enige vorm van intelligentie die de stad vormgeeft en de stad is ook niet meer alleen voor ons. Bratton stelt hiermee dat het Antropoceen een humanistische illusie is, die in een eerlijke ontmoeting met de filosofische en praktische implicaties van alles doordringende kunstmatige intelligentie geen stand houdt. Waar die ontmoeting te wensen overlaat, begint het ontwerpwerk pas echt.

Over Benjamin H. Bratton

Benjamin H. Bratton is hoogleraar digital design op de European Graduate School in Saas-Fee, Zwitserland. Tevens is hij universitair hoofddocent beeldende kunst en directeur van het Centrum voor Design en Geopolitiek van de Universiteit van Californië in San Diego. Hij schrijft regelmatig over onderwerpen op het gebied van design, technologie en filosofie. In januari 2016 verschijnt zijn publicatie The Stack: On Software and Sovereignty bij MIT Press.

Organisatie

De elfde Benno Premsela Lezing wordt georganiseerd door Het Nieuwe Instituut in samenwerking met de Akademie van Kunsten.

Praktische informatie

Datum: zondag 1 november 2015
Inloop: 14.30 uur
Start lezing: 15.00 uur
Borrel: 16.30 uur
Einde: 18.00 uur
Voertaal: Engels

Deze lezing is enkel toegankelijk op uitnodiging.