Bewustzijn en emotie: neurowetenschap en psychoanalyse

Datum:
7 november 2019 van 19:00 tot 21:00 uur
Locatie:
KNAW, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0782
Voeg toe:

Dit minisymposium gaat over de nieuwe tak van wetenschap, de 'affectieve neurowetenschap' die rond de eeuwwisseling ontstond.

Bewustzijn werd lange tijd opgevat als louter bijverschijnsel van hersenprocessen. Onderzoek naar emoties, motivatie en bewustzijn is niet alleen door psychoanalytici, maar ook door neuro- en gedragswetenschappers daardoor tot voor kort onmogelijk gehouden en onderbelicht gebleven.
Pas de afgelopen twintig jaar durfden onderzoekers als Damásio, Panksepp, LeDoux en Solms het aan om zich te richten op emoties en bewustzijn. Ze toonden overtuigend aan dat die wel degelijk met wetenschappelijke methoden kunnen worden onderzocht.

Met:

  • Mark Solms, neuropsycholoog, psychoanalist, hoogleraar neuropsychologie, University of Cape Town and Groote Schuur Hospital - Consciousness and Emotion: Neuroscience and Psychoanalysis
  • Frans Schalkwijk, psycholoog, psychoanalyticus, bijzonder hoogleraar forensische orthopedagogiek, Universiteit van Amsterdam - Slaap en de regulatie van emoties

Moderator is Jim van Os, psychiater-epidemioloog, hoogleraar psychiatrie, UMC Utrecht. Discussiant is Sarah Durston, hoogleraar ontwikkelingsstoornissen van de hersenen, UMC Utrecht.

De voertaal is zowel Engels als Nederlands.

Organisatie

Deze bijeenkomst wordt in samenwerking met Stichting Breukvlakken georganiseerd.