Bijeenkomsten Maand van de Geschiedenis IISG

Datum:
14 oktober 2021  -  28 oktober 2021
Voeg toe:

Tijdens de Maand van de Geschiedenis organiseert het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) verschillende evenementen over uiteenlopende onderwerpen. Neem deel aan drie debatavonden over arbeidsuitbuiting, de loonkloof en het vebeteren van ons werk, of luister naar Historicus James Kennedy over het Nederlandse arbeidsethos: waarom werken we?

Arbeid onder druk

14 oktober 2021 — 20.00 - 22.00 uur

Arbeidsuitbuiting betekent gevaarlijk en ongezond werk doen, lange dagen maken en weinig of niet betaald krijgen. In Nederland komt dit in alle sectoren voor. Maar ook elders. Door chocolade te eten en kleding te kopen doen wij daar eveneens op afstand aan mee. Hoe kan dit worden aangepakt?

Lees meer over deze debatavond

Waarom werken we? Historicus James Kennedy over het Nederlandse arbeidsethos

19 oktober 2021 —  20.00 - 21.30 uur

Gijs Kessler (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) gaat in gesprek met James Kennedy (Universiteit Utrecht) over het essay dat hij schreef voor de Maand van de Geschiedenis 2021, met als thema ‘Aan het werk’.

Lees meer over dit gesprek tussen James Kennedy en Gijs Kessler

Handen uit de mouwen: hoe verbeter ik mijn werk?

21 oktober 2021 — 20.00 - 22.00 uur

Ons werk is toe aan verandering. Al jaren blijven lonen achter, terwijl het aantal flex-contracten toeneemt. De coronacrisis maakt duidelijk dat de mensen in essentiële beroepen werken onder de slechtste omstandigheden. Ondertussen wordt de werkdruk ons allemaal weleens te veel en iedereen kent wel iemand met een burn-out. Wat kunnen we hieraan doen? Hoe verbeteren we onze werksituatie en die van onze collega’s en vrienden? 

Lees meer over de debatavond over het verbeteren van ons werk

We gaan het weer hebben over de loonkloof. Omdat het moet.

28 oktober 2021 — 20.00 - 22.00 uur 

Vrouwen in Nederland besteden veel minder uren aan betaald werk dan mannen: 27 versus 37 uur per week. Zij krijgen vaak ook minder betaald. Zo lopen ze gemiddeld 300.000 euro mis. Enkele oorzaken: discriminatie, wetgeving, financiële onderwaardering van ‘vrouwenberoepen’ en parttime werk.

Lees meer over de debatavond over de loonkloof