Black Achievement Month lezing 2020 met Aspha Bijnaar

Datum:
30 oktober 2020 van 19:00 tot 20:30 uur
Voeg toe:

Op uitnodiging van de Akademie van Kunsten bespreekt onderzoeker en schrijver Aspha Bijnaar tijdens de Black Achievement Month een literair werk over ongelijkheid op basis van huidskleur en afkomst dat niet mag missen op de literatuurlijst in het Nederlandse middelbaar en hoger onderwijs.

Over de spreker

Aspha Bijnaar is gespecialiseerd in het koloniaal verleden van Nederland.  Omdat dit verleden beladen is, wordt er in Nederland te weinig aandacht aan besteed. Zij probeert daarin verandering te brengen door inzichten uit onderzoek te verwerken in onder meer tentoonstellingen, lespakketten en theatervoorstellingen.

Over de Akademie van Kunsten en racisme

De activiteiten van Aspha Bijnaar en de Educatiestudio spreken de Akademie van Kunsten zeer aan en passen goed bij de geest van de Akademiewerkgroep ‘Bomen die langzaam groeien hebben diepe wortels’. Dit is een recent opgerichte werkgroep bestaande uit wetenschappers, kunstenaars en onderwijsvernieuwers. De grondgedachte van de werkgroep is dat verandering alleen structureel en duurzaam kan zijn als er een historisch besef aan ten grondslag ligt. De leden van de werkgroep hebben pas geleden een eerste aanzet tot een leeslijst gedaan met toonaangevende literatuur over ongelijkheid op basis van huiskleur en afkomst. Aan de hand van deze leeslijst ontwikkelt de werkgroep een serie lezingen in 2021 waarmee zij het gesprek op scholen over racisme wil voeden. De combinatie van literatuur, zowel romans als wetenschappelijke analyses en essays, biedt een ingang voor docenten om het gesprek te starten met studenten in,  maar met name ook buiten, de randstad.

Meer informatie over dit agenda item