SPUI25 - Broodje kennis

Ysbrand van der Werf: Slaap, van dode tijd naar springplank voor optimaal functioneren

Datum:
26 november 2013 van 12:20 tot 13:00 uur
Locatie:
SPUI25, Spui 25-27, 1012 XM Amsterdam
Voeg toe:

Onze kennis over slaap neemt de laatste tijd exponentieel toe; de gedachte dat slaap een passieve periode van rust was ligt inmiddels ver achter ons.

Met moderne technieken zoals electroencephalografie, magnetoencephalografie, functionele MRI en gerichte geheugen-tests kunnen we steeds beter zichtbaar maken dat tijdens de slaap van alles gebeurt dat aan de ene kant een reflectie lijkt van de voorgaande dag, en anderzijds de hersenen voor lijkt te bereiden op functioneren tijdens de volgende waak-periode. Met name op het gebied van geheugen lijken duidelijk interacties te bestaan met slaap. Recente inspanningen in mijn onderzoeksgroepen zijn gericht op het ontrafelen van de precieze processen tijdens slaap, die ons in staat stellen beter te onthouden.

Ysbrand van der Werf

Dr. Ysbrand van der Werf (1971) studeerde Biologie en Psychologie in Groningen en haalde zijn doctorstitel in Amsterdam. Na een periode als onderzoeker in het Montreal Neurological Hospital aan de McGill University in Montreal, Canada, leidt hij nu twee onderzoeksteams: bij het Nederlands Herseninstituut en op het medisch centrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Op beide plekken begeleidt hij AiO's, assistenten en studenten voor het onderzoek waarin hij een brug probeert te slaan tussen fundamenteel onderzoek en de toepasbaarheid daarvan. Een belangrijk deel van zijn werk betreft onderzoek naar de rol van slaap in hersenmechanismen voor cognitieve vaardigheden en welbevinden, in gezondheid en ziekte.

Sinds 2010 is hij lid van ‘De Jonge Akademie’, een platform voor jonge wetenschappers van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen (KNAW).

Lunchlezingen: Broodje Kennis

Dit najaar vervolgt Academisch-cultureel centrum SPUI25 haar reeks lunchlezingen onder de titel 'Broodje Kennis'.

Op de dinsdagen in oktober, november en december zal steeds een promovendus of een pas gepromoveerde onderzoeker een korte lunchlezing houden over zijn of haar onderwerp van onderzoek.

De lunchlezingen beginnen om 12:20 uur en zijn om 13:00 afgelopen. Terwijl wij u voorzien van de nodige geestelijke voeding, kunt u gerust uw boterham opeten.

Organisatie

SPUI25 in samenwerking met KNAW