Conferentie Four Centuries of Dutch-American Relations

Datum:
15 oktober 2009  -  16 oktober 2009
Locatie:
Vrije UniversiteitDe Boelelaan 1105, Zaal 2A00, Amsterdam
Voeg toe:

Tweedaagse internationale conferentie van het Roosevelt Study Center (RSC-KNAW) en anderen over vier eeuwen hechte relatie (1609-2009) tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Op dit congres presenteren vooraanstaande historici de voornaamste ontwikkelingen in de Nederlands-Amerikaanse betrekkingen en wordt gediscussieerd over de vooruitzichten voor de toekomst.

De voornaamste vragen zijn: is er een duidelijke continuïteit te ontdekken in de Nederlands-Amerikaanse relatie of is de relatie gekenmerkt door een golfbeweging van interesse van de ene of andere kant? Welke rol spelen tradities in de kwaliteit van deze contacten? Welke thema's zullen onderzoekers op de agenda zetten voor toekomstig onderzoek naar deze relatie?

Uitgangspunt voor de conferentie is het pas verschenen Four Centuries of Dutch-American Relations, 1609-2009, (Boom Amsterdam / State University of New York Press in Albany, New York).

De eerste dag is gewijd aan de zeventiende tot vroeg twintigste eeuw. Op de tweede conferentiedag staan de politieke, economische en culturele aspecten van de periode na de Tweede Wereldoorlog centraal. In een speciale sessie die wordt gesponsord door Erfgoed Nederland worden de laatste stand van zaken gepresenteerd over de materiële en immateriële cultuur van Nieuw Nederland.

De conferentie wordt afgesloten met een lezing van Christopher Caldwell, auteur van Reflections on the Revolution In Europe: Immigration, Islam, and the West. http://www.roosevelt.nl.

Een compleet programma en registratieformulier kunt u vinden op de website van het Roosevelt Study Center.