KNHG-Najaarscongres

Naar eer en geweten. Beroepsethiek en de persona van de historicus

Datum:
28 november 2014 van 09:30 tot 17:00 uur
Locatie:
Koninklijke Bibliotheek en Huygens ING, Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag
Voeg toe:

Wat vinden wij een goede historicus? Iemand met hart voor haar leerlingen? Iemand die succesvol is bij NWO? Iemand die opiniestukken in de NRC schrijft of geschiedenis integreert in stadswandelingen? Of is een échte historicus iemand die wekenlang in een archief zit om de onderste steen boven te krijgen?

Niet alleen in onze tijd zoeken historici hun weg tussen uiteenlopende verwachtingen en tussen verschillende modellen van ‘een goede historicus zijn’. In de wetenschapsgeschiedenis is de scientific persona momenteel een belangrijk onderwerp van onderzoek. Onderzocht worden de veranderingen in modellen van wetenschapsbeoefening, waarbij verschillende tijden andere accenten leggen ten aanzien van de vaardigheden, deugden, eigenschappen of overtuigingen die horen bij een ‘goede’ wetenschapper. Het KNHG-Najaarscongres Naar eer en geweten spitst dit toe op historici.

Het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) werkt nauw samen met de KNAW en het Huygens ING, een van de instituten van de KNAW.