KNAW-webinar

De Maakbare Mens - kunnen we het menselijk lichaam verbeteren met robotica?

Datum:
18 februari 2021 van 19:00 tot 20:30 uur
Locatie:
Via Zoom, livestream via KNAW YouTube-kanaal
Voeg toe:

Hoe maakbaar is de mens? Van exoskeletten en protheses, tot het verbinden van hersenen met computers: er is steeds meer mogelijk op het gebied van het uitbreiden en verbeteren van het menselijk lichaam. Maar is het wel wenselijk om te werken aan De Supermens? Waar zijn Nederlandse wetenschappers nu mee bezig en hoe beïnvloeden zij de mens van de toekomst?

Terugkijken

Deze opname is ook beschikbaar op ons YouTubekanaal.

Programma

19:00

Welkom en inleiding door Peter Joosten, schrijver van Supermens en wetenschapsjournalist.

19:15

Heike Vallery, hoogleraar Human motor augmentation, Technische Universiteit Delft – Kan straks iedereen koorddansen met een draagbare hulp voor het evenwicht?

Deze lezing gaat over een draagbaar hulpmiddel voor menselijk evenwicht. Het apparaat past in een rugzak en is bedoeld voor mensen met neurologische aandoeningen die het lopen en evenwicht verstoren. Door middel van een gyroscopische aandrijving met snel draaiende vliegwielen erin wordt de beweging van het bovenlichaam beïnvloed, waardoor mensen beter het evenwicht kunnen houden. Hoewel het niet van iedereen een koorddanser maakt, zagen we ook bij mensen zonder neurologische aandoening dat ze met de hulp beter kunnen presteren bij het lopen op een dunne balk.

19:30

Herman van der Kooij, hoogleraar Biomechatronica en Revalidatie Technologie, Technische Universiteit Twente – Exoskeletten om mensen te ondersteunen

Exoskeletten maken mensen sterker. Ze worden gebruikt door skiërs om hun knieën te ontlasten, door mensen met een zwaar beroep om hun rug en schouders te ondersteunen en door personen met een verlamming om ze (beter) te laten lopen. Herman van der Kooij geeft een overzicht van de verschillende mogelijkheden om een exoskelet aan te sturen en de mogelijkheden en uitdagingen van deze technologie.

19:45

Nick Ramsey, hoogleraar Brain Computer Interfaces, Universitair Medisch Centrum Utrecht – Hersenen draadloos verbinden met computers

Alles wat we doen wordt door onze hersenen gestuurd. Als de verbindingen tussen hersenen en spieren verbroken zijn, kunnen we niet bewegen of onze gedachten kenbaar maken. Kunnen we hier met onze kennis van de hersenen iets aan doen? De eerste stap is recent gemaakt, met mensen met Locked-in syndroom. Hierdoor is het mogelijk te communiceren – zij het nog langzaam – via een directe verbinding tussen de hersenen en een computer. Dankzij dit onderzoek zal de Brein-Computer Interface in de toekomst steeds meer kunnen.

20:00

Paneldiscussie met de sprekers en vragen uit het publiek