KNAW-minisymposium

De oerknal binnen handbereik

Datum:
7 april 2014 van 18:00 tot 20:00 uur
Locatie:
KNAW, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0727
Voeg toe:

Grote opwinding onder kosmologen: waarnemingen met een telescoop op de Zuidpool lijken het bewijs te hebben geleverd voor de theorie van kosmische inflatie. Volgens die theorie maakte het heelal, pal na de oerknal, een extreme groeispurt door.

Met de BICEP2-telescoop zijn polarisatiepatronen gemeten in de kosmische achtergrondstraling. Die patronen vormen de vingerafdruk van zwaartekrachtsgolven uit het extreem vroege heelal. Deze rimpelingen in de ruimtetijd zijn een triljoenste van een triljoenste seconde na de oerknal ontstaan. Nog niet eerder was de oerknal zo dichtbij.
 
In dit KNAW-symposium proberen vier sprekers deze metingen in een context te plaatsen. Wat is de (theoretische) achtergrond, hoe betrouwbaar zijn de meetgegevens en wat zijn de gevolgen van dit resultaat voor ons begrip van het prille heelal?

oerknap, picture shutterstock star explosion

Opening door avondvoorzitter Carlo Beenakker, Universiteit Leiden en lid van de KNAW

Met:

  • Koenraad Kuijken, Universiteit Leiden, over Een korte geschiedenis van het heelal
  • Diederik Roest, Rijksuniversiteit Groningen en lid van De Jonge Akademie, over Kosmische inflatie: de eerste seconde na de oerknal
  • Dorothea Samtleben, Universiteit Leiden en Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef), over Nieuws van het oudste licht
  • Jan Pieter van der Schaar, Universiteit van Amsterdam, over Quantum gravity in the sky?

Debat met de sprekers en het publiek, onder leiding van Ana Achúcarro, Universiteit Leiden

Het symposium is volgeboekt. U kunt zich niet meer aanmelden.