De techniek achter AsiBot, de literaire robot

Datum:
20 november 2017 van 20:00 tot 21:30 uur
Locatie:
Spui 25, Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 - 5258142
Voeg toe:

Kunnen robots literatuur schrijven? Deze vraag vormde het uitgangspunt van het experiment dat taaltechnoloog Folgert Karsdorp uitvoerde. Hij liet bestsellerauteur Ronald Giphart samen met een robot, AsiBot, een verhaal schrijven. In dit programma bespreekt Karsdorp dit experiment en de techniek achter de literaire robot.

Is een computer in staat om een verhaal te schrijven? Die vraag kreeg Karsdorp deze zomer van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Zover is de technologie nog lang niet. Een lopende tekst kan hij nog wel genereren, maar een coherent geheel wordt het niet.

Maar toen kreeg Karsdorp een idee: zou het niet leuk zijn om een Nederlandse schrijver een interactie aan te laten gaan met een computer? Inmiddels is het experiment een feit: AsiBot, de literaire robot die Karsdorp met het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen ontwikkelde, heeft een verhaal geschreven met bestsellerauteur Ronald Giphart. Het verhaal is op 1 november gepresenteerd tijdens de kick-off van de bibliotheekcampagne Nederland Leest.

Op deze avond vertelt Folgert Karsdorp tijdens een toegankelijke publiekslezing meer over de werking van de robot en de techniek die erachter schuilgaat. En wat vond Giphart ervan om een verhaal met een robot te schrijven?

Aanmelden

U kunt zich voor deze bijeenkomst aanmelden via de website van SPUI25.

Over de spreker

Folgert Karsdorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut, een instituut van de KNAW. Zijn werk is interdisciplinair en maakt gebruik van computationele methodes bij het bestuderen van geesteswetenschappelijke vraagstukken.