Dekolonisatie of rekolonisatie?

Datum:
13 september 2018 van 19:30 tot 22:00 uur
Locatie:
Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Voeg toe:

Precies een jaar geleden ging het onderzoeksprogramma 'Dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 1945-1950' van start. Wat is de stand van dit onderzoek? Met welke vraagstukken en prangende thema’s hebben de onderzoekers te maken? Welke impact heeft de oorlog tot op de dag van vandaag in Indonesië en Nederland? 

U bent van harte welkom bij de tweede publieksbijeenkomst rond het vierjarige onderzoeksprogramma

In het eerste deel van de avond staat de impact van de koloniale oorlog centraal, in het tweede deel de terminologie. Want het begrip politionele actie mag inmiddels achterhaald zijn, maar hoe zit het eigenlijk met de term dekolonisatie? Omdat Indonesië al op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uitriep, kan de daaropvolgende oorlog ook worden gezien als een poging het land te rékoloniseren.

Op 13 september gaan we hierover in gesprek met enkele deskundigen. Tijdens de bijeenkomst is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Meer informatie

Meer informatie over het programma van deze bijeenkomst vindt u op de website van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD-KNAW).