Lezingenreeks KNAW-NWO

Digital Humanities: hype of revolutie?

Datum:
6 februari 2014 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
SPUI25, Spui 25-27, 1012 XM Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 525 8142
Voeg toe:

Deel 3: Het gezicht van de sociale media. Met een inleiding door Piek Vossen (VU) en lezingen van Richard Rogers en Erik Borra (UvA), Wieneke van Vucht en Herman Meijer (Pauw & Witteman). Moderator: Sandra Rottenberg.

Social media speelden tien jaar geleden nog nauwelijks een rol in ons bestaan, maar inmiddels kunnen we ons haast geen leven zonder Facebook, Twitter en LinkedIn meer voorstellen. Door het gebruik van social media te bestuderen, kun je veel te weten komen over wat mensen beweegt. Hoe wordt er in Nederland gedacht en gepraat over de economische crisis, over gezondheid, over het cultuurbeleid? Waarom stemmen mensen voor een bepaalde politieke partij? Onderzoek en analyse van sociale media kunnen hierover een schat aan informatie opleveren, die van grote waarde is voor bijvoorbeeld de traditionele media.

De makers van tv-programma Pauw & Witteman analyseren samen met onderzoekers van de UvA het gebruik van social media. Wat levert deze samenwerking op? En hoe ziet de toekomst eruit: welke wensen en kansen zijn er?

 

Organisatie

KNAW en NWO in samenwerking met SPUI25

De reeks

Lange tijd lijken de geesteswetenschappen aan de zijlijn te hebben gestaan van de stormachtige ontwikkelingen in de wetenschap, maar de digitalisering van onderzoeksgegevens en collecties leidt nu tot een nieuw elan. Digitalisering bereidt de weg voor nieuwe onderzoeksvragen, analyses en toepassingen die voorheen niet mogelijk waren.

Wat zijn de digital humanities? Waarom noemt men ze ‘the Next Big Thing’? En in welke maatschappelijke behoefte voorziet het fenomeen?

In drie bijeenkomsten, georganiseerd door KNAW en NWO en ingeleid door Piek Vossen, hoogleraar computationele lexicologie aan de VU, geven wetenschappers hun visie op de ontwikkelingen.