Tijdens het Dutch Annual Virology Symposium geeft Jeffrey Cohen in zijn Beijerinck Lecture uitleg over het Epstein-Barr virus (EBV) en gaat hij in op huidige ontwikkelingen van nieuwe vaccins ter preventie van het virus.
Het Epstein-Barr virus (EBV) is wereldwijd verantwoordelijk voor naar schatting tweehonderdduizend nieuwe gevallen van kanker per jaar. Een effectief vaccin tegen EBV zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van deze vormen van kanker. Op dit moment zijn verschillende vaccins tegen EBV in ontwikkeling.
Beijerinck Lecture
In deze lezing zal Jeffrey Cohen uitleg geven over het Epstein-Barr virus (EBV) en ingaan op huidige ontwikkelingen van nieuwe vaccins ter preventie van het virus. EBV infecteert vrijwel iedereen. Op jonge leeftijd verloopt deze infectie meestal zonder symptomen. Bij jongvolwassenen kan een EBV-infectie leiden tot de ziekte van Pfeiffer. EBV is geassocieerd met verschillende vormen van kanker, waaronder de Ziekte van Hodgkin, non-Hodgkin-lymfomen, Burkitt-lymfomen en bepaalde vormen van maagkanker en neus-keelkanker. Het virus veroorzaakt ook lymfomen bij patiënten bij wie het afweersysteem onderdrukt is; bijvoorbeeld in verband met een orgaan- of weefseltransplantatie.
Over Jeffrey Cohen
Jeffrey Cohen is hoofd van het laboratorium voor Infectieziekten van het NIAID/NIH. Hij is een expert op het gebied van vaccinontwikkeling, moleculaire genetica, pathogenese en klinische aspecten van herpesvirussen, waaronder EBV. Zijn laboratorium heeft onlangs een prototype vaccin tegen EBV ontwikkeld en menselijke genen geïdentificeerd die de gevoeligheid voor ernstige EBV-infecties vergroten.
Organisatie
Het Dutch Annual Virology Symposium en de Beijerinck Lecture worden ondersteund door het Beijerinck Virologie Fonds, een fonds van de KNAW.