Geschiedenis in de politiek – KNHG Kiest!

Datum:
10 maart 2017 van 14:00 tot 17:00 uur
Locatie:
VOC-zaal Bushuis, Kloveniersburgwal 48, 1012 CX, Amsterdam
Contact:
Voeg toe:

Met de verkiezingen in het vooruitzicht doen politici in discussies en partijprogramma’s vaak een beroep op het verleden om hun standpunten kracht bij te zetten. Hoe belangrijk is het dat hun verhalen ook historisch correct zijn? Historici mengen zich als professionals regelmatig in het politieke debat of worden gevraagd om dat te doen. Mogen zij daarbij expliciet zijn over hun eigen politieke overtuiging? Deze bijeenkomst brengt historici en politici samen voor een debat.

Kunnen we onze professionele historische waarden handhaven in de confrontatie met maatschappelijke/politieke vraagstukken? Wat is de bewegingsruimte van historici in de politieke arena? Op wat voor manier wordt het verleden gebruikt, dan wel misbruikt, in de politieke sfeer? En is dat een probleem, en zo ja voor wie: voor historici, politici, of voor beiden? Wat zijn daarbij de ethische dilemma’s?

Drie sprekers geven een korte pitch: Henk te Velde, Bertie Kaal en Remieg Aerts. Daarna stemt het publiek en volgt er discussie onder leiding van Agnes Jongerius en Jouke Turpijn. 

Aanmelden en programma

Meer informatie over aanmelden en het programma vindt u op de website van Historici.nl.

Organisatie

De bijeenkomst is een initiatief van het Koninklijk Nederlands Historisch Genoootschap (KNHG) en de bacheloropleiding Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam.