Gevangenissen in oorlogstijd 1940-1945

Datum:
10 november 2015 van 14:30 tot 16:30 uur
Locatie:
Vergadercentrum Nieuwersluis, Zandpad 3, Nieuwersluis
Voeg toe:

Presentatie van Gevangenissen in oorlogstijd,1940-1945. Tijdens deze bijeenkomst spreken onder andere NIOD-directeur Marjan Schwegman en auteur/onderzoeker Ralf Futselaar over de invloed die de bezettingstijd, met de daarbij behorende veranderende verhoudingen en patronen, op het Nederlandse gevangeniswezen had.

gevangenissen in oorlogstijd

De presentatie, een samenwerking tussen het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, ministerie van Veiligheid en Justitie en uitgeverij BOOM.nl, vindt plaats in vergadercentrum Nieuwersluis, een unieke en - als voormalig militaire gevangenis - historische plek.

Over het boek

Bij gevangenissen in de oorlog denkt men al snel aan onrecht en mishandeling. De werkelijkheid was veel gecompliceerder. Tijdens de bezetting waren er twee soorten gevangenen: de ‘gewone’ delinquenten en de politieke gedetineerden. Die laatste groep werd in de regel opvallend goed behandeld, omdat het gevangenispersoneel niet zelden met het verzet sympathiseerde.

Deze en andere constateringen komen aan de orde in een fascinerende studie over de gevangenissen in oorlogstijd: een onderwerp dat tot nu toe merkwaardig weinig aandacht kreeg. Ralf Futselaar maakt duidelijk dat de oorlogsjaren cruciaal waren voor de ontwikkeling van het Nederlandse gevangeniswezen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en het programma op de website van het NIOD-KNAW.

Let op: omdat de bijeenkomst plaatsvindt in een penitentiaire inrichting is legitimatie verplicht.