Hebben we een nieuwe grondwet nodig?

Datum:
19 april 2021 van 16:00 tot 18:00 uur
Locatie:
Online, live stream via Nieuwspoort en / of Montesquieu Instituut
Voeg toe:

Deze bijeenkomst is verplaatst van 26 januari naar maandag 19 april

Hebben we een nieuwe Grondwet nodig? Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis organiseert een debat over de toekomstbestendigheid van de Nederlandse Grondwet.

Op 17 maart stemmen we niet alleen over de Tweede Kamer, maar ook over wijzigingen van de grondwet. Weinig burgers zijn zich hiervan bewust: in de afgelopen 100 jaar is de Nederlandse grondwet een ‘rustig bezit’ geworden. Nu de principes van de democratische rechtsstaat in binnen- en buitenland steeds meer ter discussie staan komt de vraag op of dit niet moet veranderen.

Is een herwaardering van het ‘constitutionele erfgoed’ noodzakelijk, zoals de commissie-Remkes in 2019 bepleitte? Hoe zouden we de ‘constitutionele geletterdheid’ van burgers, politici en rechters kunnen vergroten? En leent de huidige grondwet zich daar eigenlijk wel voor, of hebben we een nieuwe grondwet nodig?

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over het programma en aanmelden vindt u op de website van het Huygens ING.

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING)

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het instituut verricht onderzoek op het gebied van wetenschapsgeschiedenis, Nederlandse geschiedenis en literatuur. Het Huygens ING ontsluit historische bronnen en literaire teksten, bouwt aan een digitale infrastructuur en biedt online doorzoekbare data. Het Huygens ING biedt historische context, ook voor hedendaagse vragen over politiek en bestuur, literatuur, wetenschap en maatschappij.

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) is gevestigd in Amsterdam (Oudezijds Achterburgwal 185, 1012 DK Amsterdam).

Logo Huygens ING