KNAW-symposium

Het nieuwe coronavirus

Datum:
21 februari 2020 van 19:00 tot 21:00 uur
Locatie:
Trippenhuis KNAW, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Telefoon:
020 551 0782
Voeg toe:

Hoe gevaarlijk is het nieuwe coronavirus, dat eind vorig jaar in China opdook? Waar komt het virus vandaan? Hoe werkt het? Krijgen wij ermee te maken en wat kunnen we er tegen doen?

Coronavirussen veroorzaken in mensen over het algemeen milde infecties van de luchtwegen. We kennen echter ook de SARS- en MERS-varianten, die ernstigere ziekten veroorzaken. Eind 2019 verscheen er in China, in de stad Wuhan, een nieuw coronavirus. Hoewel de Chinese regering strikte maatregelen nam, heeft het virus zich toch snel verspreid. Ondertussen zijn er zo’n 65.000 besmettingen en bijna 1500 sterfgevallen.

Tijdens dit symposium bespreken vier wetenschappers de verspreiding en bestrijding van het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.

Terugkijken

Videoregistratie bijeenkomst Het nieuwe coronavirus

Met

  • Eric Snijder, hoogleraar moleculaire virologie en hoofd van de Sectie Research van de Afdeling Medische Microbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum – Wat zijn coronavirussen?
  • Marion Koopmans, hoogleraar virologie, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam – Van spillover naar wereldwijde dreiging: wetenschap in actie
  • Aura Timen, hoogleraar respons in crises, Vrije Universiteit Amsterdam en hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding RIVM – Loopt Nederland gevaar?
  • Ab Osterhaus, hoogleraar virologie, University of Veterinary Medicine Hannover  Opties voor behandeling en preventie 

Moderator van de avond is Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie bij het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.