KNAW & OBA, de beste kennis

Akademiehoogleraar Ineke Sluiter over het nieuwe van de oudheid

Datum:
16 oktober 2017 van 17:00 tot 18:00 uur
Locatie:
Openbare Bibliotheek van Amsterdam, Theaterzaal OBA, zevende etage, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0859
Voeg toe:

Innovatie raakt alle terreinen van de maatschappij, en zeker niet alleen die van de technologie of geneeskunde. Hoe ziet het proces van uitvinding naar acceptatie van innovatieve toepassingen in de maatschappij eruit? Akademiehoogleraar Ineke Sluiter houdt een KNAW-college over de verankering van innovatie in de maatschappij vanaf de oudheid tot de moderne tijd en bespreekt de cruciale rol die mensen daarin spelen.

Periclus' Funeral Oration door Philipp Foltz

Ineke Sluiter geeft een college over haar onderzoek en aansluitend houdt Bettina Reitz-Joosse een korte lezing.

In dit college komen verschillende voorbeelden van verankering van innovatie in de maatschappij aan bod: oud en nieuw, uit allerlei domeinen, van antieke tempelbouw tot en met de moderne rechtspraktijk en van Socrates tot en met de laatste dieet-rage.

De antieke wereld is zelf een belangrijk anker voor latere periodes. Het voorbeeld van de antieke wereld is door de hele Europese en Amerikaanse geschiedenis gebruikt om bepaalde praktijken of instellingen meer gezag en legitimiteit te geven. Een frappant voorbeeld in het bijzonder is het gebruik van Latijn onder het Italiaanse fascisme.

Sprekers

icon_video_bruin.gifAkademiehoogleraar Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde, Universiteit Leiden  Klassieke ankers: innovatie van de oudheid tot de moderne tijd

icon_video_bruin.gifBettina Reitz-Joosse, universitair docent Latijnse taal- en letterkunde, Rijksuniversiteit Groningen  Boodschap voor de toekomst? De Codex van het Mussolini-Forum