KNAW-webinar

Hoe communiceren robots en dieren?

Datum:
9 september 2021 van 16:00 tot 17:15 uur
Contact:
Voeg toe:

Taal en muziek worden vaak gezien als specifiek menselijke communicatieve vaardigheden. Maar ook dieren communiceren met elkaar. En robots moeten soms met mensen samenwerken en communiceren. Wat zijn overeenkomsten tussen menselijke en niet-menselijke communicatie, en wat zijn verschillen?

Met:

 • 0:10 Alice ter Meulen, emeritus hoogleraar algemene taalwetenschap en cognitie, inleiding en voorzitter
 • 1:56 Rineke Verbrugge, hoogleraar logica en cognitie, Rijksuniversiteit Groningen – Samenwerken met robots
  Wat heeft een team van software actoren, robots en mensen nodig om samen problemen op te kunnen lossen? In elk geval moeten de teamleden met elkaar kunnen communiceren.
 • 14:30  Henkjan Honing, hoogleraar muziekcognitie, Universiteit van Amsterdam – Muzikale dieren?
  Onze menselijke vermogens om muziek te maken en waar te nemen zijn gebaseerd op een aantal cognitieve en biologische, eigenschappen. Welke hiervan zijn uniek menselijk, en welke hebben we gemeen met andere dieren?
 • 31:36 Claartje Levelt, hoogleraar eerste taalverwerving, Universiteit Leiden – Brabbelende dieren?
  Sommige diersoorten leren net als mensen door interactie met soortgenoten hun ‘taal’. Denk aan zangvogels, bepaalde vleermuissoorten en marmosets. Gaan zij als baby allemaal door een vergelijkbare brabbelfase heen?
 • 50:40 Vragen van kijkers en discussie

Het webinar wordt ingeleid en voorgezeten door Alice ter Meulen, emeritus hoogleraar algemene taalwetenschap en cognitie, en georganiseerd door Petra Hendriks, hoogleraar semantiek en cognitie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wanneer u zich heeft aangemeld is er via Zoom gelegenheid voor vragen en discussie. Het webinar is ook te volgen via ons YouTubekanaal, echter daar is geen mogelijkheid tot het stellen van vragen. Wel is het webinar daar na afloop terug te zien.

beeld-istockBeeld iStock