KNAW-webinar

Hoe ver mag de overheid gaan? Overheidsingrijpen in crisistijd

Datum:
18 maart 2021 van 19:00 tot 20:15 uur
Locatie:
Online, via Zoom
Voeg toe:

De lockdown en alle maatregelen in de coronapandemie roepen meer en meer de vraag op hoe ver de overheid mag ingrijpen in ons dagelijks leven. 

Welke grondrechten zijn in het geding? Is meer politieke bescheidenheid wenselijk? En aan wat voor soort ethische kwesties raakt het overheidsbeleid? Relevante vragen, ongeacht de uitslag van de verkiezingen. In dit webinar laten een jurist, een bestuurskundige en een filosoof hun licht schijnen over de dilemma’s waarmee overheid en samenleving geconfronteerd worden.

Sprekers

  • Paul Frissen, hoogleraar bestuurskunde, Tilburg University, en decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur – De grenzen van de staat zijn politiek
  • Janneke Gerards, hoogleraar fundamentele rechten, Universiteit Utrecht – Hoe ver mag de overheid gaan bij het beperken van grondrechten in coronatijd?
  • Marcel Verweij, hoogleraar filosofie en ethiek van public health, Wageningen University & Research – Een verkapte vaccinatieplicht?

Het webinar wordt voorgezeten door Tanja van der Lippe, hoogleraar sociologie, Universiteit Utrecht, en voorzitter Sociaal-Wetenschappelijke Raad KNAW.

Terugkijken

 

Bekijk deze en andere video's van bijeenkomsten op ons YouTubekanaal.