InterScience De Jonge Akademie

Perceptie

Datum:
12 april 2017 van 19:00 tot 21:00 uur
Locatie:
Leeuwenbergh, Servaasbolwerk 1a, 3512 NK, Utrecht
Contact:
Telefoon:
020 551 0859
Voeg toe:

In deze vijfde bijeenkomst van de reeks InterScience van De Jonge Akademie spreken wetenschappers en kunstenaars over het thema perceptieWat is perceptie? Hoe bepalen onze zintuigen en hersenen wat we waarnemen? 

Video-opnames

Neurowetenschapper Floris de Lange, Radboud Universiteit Nijmegen, legt uit hoe ons brein werkt als je kijkt: hoe combineert het voorkennis met wat we zien.

Floris de Lange, InterScience Perceptie, 12 april 2017 op Vimeo.

Cognitiepsycholoog Stefan van der Stigchel, Universiteit Utrecht, vertelt hoe aandacht een vorm van selectie is, en waarom we vaak dingen over het hoofd zien.

Stefan van der Stigchel, InterScience Perceptie, 12 april 2017 op Vimeo.

Gezondheidspsychologe Andrea Evers, Universteit Leiden, spreekt over verwachtingen. Hoe wordt bijvoorbeeld de effectiviteit van pijnstillers beïnvloed door de verwachtingen van mensen over deze medicijnen?

Andrea Evers, InterScience Perceptie, 12 april 2017 op Vimeo.

Grafisch ontwerper Irma Boom spreekt over perceptie als gereedschap om kunst te maken.

Irma Boom, InterScience Perceptie, 12 april 2017 op Vimeo.

Kunstenares Barbara Visser vertelt over haar omgang met voorkennis van toeschouwers in haar kunstprojecten.

Barbara Visser, InterScience Perceptie, 12 april 2017 op Vimeo.

InterScience

De Jonge Akademie organiseert de serie publieksbijeenkomsten InterScience waarbij verschillende leden vanuit hun eigen vakgebied eenzelfde thema belichten. Vaak blijken er onverwachte raakvlakken te zijn die de onderlinge verbondenheid tussen verschillende disciplines benadrukken. Thema's die eerder in deze reeks aan de orde kwamen, zijn stress, tijd, water, en conflict en oplossingen.

Organisatie

Het symposium Perceptie werd georganiseerd door De Jonge Akademie in samenwerking met de Akademie van Kunsten en de Universiteit Utrecht.

20170412-banner-dja-avk-uu-460.jpg