Jaarlijkse NIAS Lezing: An Imagined Past? The Politics of History Making

Datum:
21 april 2021 van 15:30 tot 17:00 uur
Locatie:
Online vanuit Pakhuis de Zwijger
Voeg toe:

Hoe kunnen we op een constructieve manier naar een gedeeld verleden toewerken? In de jaarlijkse NIAS Lecture op 21 april wordt door drie verschillende lenzen naar deze prangende vraag gekeken.

Tijdens de lezing zullen Femke Halsema (Burgemeester van Amsterdam), Jennifer Tosch (erfgoedspecialist en oprichter van de Black Heritage Tours) en Christophe Bertossi (politiek socioloog en directeur van het Parijse Centre for Migration and Citizenship) ingaan op de vraag hoe we op een constructieve manier naar een gedeeld verleden kunnen toewerken.

Over wiens verleden gaat het wanneer we het hebben over de geschiedenis van een land of stad? De afgelopen jaren, onder andere door de Black Lives Matter beweging, worden dominante narratieven over het verleden vaker betwist. De roep om een meer inclusieve geschiedenis klinkt steeds harder. Maar een gedeelde geschiedenis gaat verder dan meerdere perspectieven opnemen in het verhaal.  Uit verschillende hoeken van de samenleving worden er excuses geëist voor misstanden uit het verleden. Hoe kunnen we op zo’n manier met de geschiedenis omgaan dat we op een constructieve manier naar een gedeeld verleden kunnen toewerken? Op die vraag zullen de sprekers van de Annual NIAS Lecture 2021 ieder vanuit hun eigen expertise ingaan.

Aanmelden

An Imagined Past? The Politics of History Making vindt plaats op woensdag 21 April 2021, tussen 15.30-17.00 uur. In verband met corona is dit een online programma, gelivestreamd vanuit Pakhuis de Zwijger. De Annual NIAS Lecture is gratis, maar aanmelden is verplicht. Aanmelden kan via deze link.

Over NIAS

De Annual NIAS Lecture wordt sinds 2018 georganiseerd door het Netherlands Institute for Advanced Study. Voor deze lezing nodigt NIAS wetenschappers, politici en andere spraakmakende gasten uit om te reflecteren op prangende onderwerpen in het maatschappelijke debat.

NIAS is een vrijhaven voor interdisciplinair en nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek, waar gerenommeerde academici, journalisten, kunstenaars en schrijvers samenkomen in een omgeving waar kennisdeling centraal staat. Het is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en wordt geleid door hoogleraar sociologie Jan Willem Duyvendak en politiek socioloog Fenneke Wekker. NIAS is het eerste Institute for Advanced Study van Europa en viert dit jaar zijn 50-jarige bestaan.

Meer informatie op de website van het NIAS