Masterclass ter gelegenheid van de 41e Erasmus Birthday Lecture

Masterclass: Commonplacing as a Map to Early Modern Culture

Datum:
14 april 2022 van 12:00 tot 14:15 uur
Locatie:
Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Voeg toe:

Vijftien getalenteerde jonge MA-studenten en promovendi worden geselecteerd om deel te nemen aan deze masterclass door Katrin Ettenhuber, Fellow and Director of Studies in English aan het Pembroke College, Cambridge (VK).

Erasmusportret-EBL.jpg

In de vroegmoderne tijd waren zogenaamde 'commonplace'-boeken (gemeenplaatsen) een van de belangrijkste manieren om informatie te organiseren en kennis te beheren.  Maar deze 'commonplaces' (ook wel loci of topoi genoemd) boden ook regels voor lezen en compositie in een hele reeks disciplines, waaronder geschiedenis, literatuur en theologie.  In deze masterclass onderzoeken we de intellectuele oorsprong van de 'commonplaces', verkennen we hun culturele en esthetische betekenis in het vroegmoderne Europa en illustreren we hun gebruik aan de hand van een aantal casestudy's.

Katrin Ettenhuber is Fellow and Director of Studies in English aan het Pembroke College, Cambridge (VK). Zij houdt zich bezig met de verbanden tussen literatuur en religie in de vroegmoderne tijd, en met de geschiedenis van de logica en de retorica. Ze heeft onlangs een boekproject afgerond: The Logical Renaissance: Literature, Argument and Cognition, 1479-1630. Een aantal van haar andere belangrijke publicaties zijn: Donne's Augustine: Renaissance Cultures of Interpretation (2011), vol. 5 van The Oxford Edition of the Sermons of John Donne (2015), en Renaissance Figures of Speech (2008), co-redactie samen met Gavin Alexander en Sylvia Adamson.

Registeren

Registeren is mogelijk tot 1 april. We zullen je uiterlijk 1 april laten weten of je bent uitgenodigd voor de masterclass. De publiekslezing van Katrin Ettenhuber, Erasmus among the Dialecticians: Copia and its Discontents, zal later die middag plaatsvinden.