KennisCafé: de stad leeft!

Datum:
14 maart 2016 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Voeg toe:

Moderator Martijn van Calmthout (de Volkskrant) pluiste het leven in de stad uit met stadsecologen, wetenschappers en andere deskundigen.

KennisCafé: de Stad Leeft! from De Balie on Vimeo.

Met o.a. Hans Slabbekoorn, bioloog, van Universiteit Leiden, Ciska Veen, ecoloog, Nederlands instituut voor ecologie (NIOO-KNAW) en Kamiel Spoelstra, dierecoloog, Nederlands instituut voor ecologie (NIOO-KNAW) en Niels de Zwarte van bureau Stadsnatuur Rotterdam.

Bij natuur denken we aan bossen, dieren en eindeloze oceanen. Aan plekken waar de mens niet de hoofdrolspeler, maar een toeschouwer is. Aan alles wat zichzelf ordent en handhaaft, zonder onze regels. De tegenpool van deze natuur is de stad. Een plek waar de toon wordt gezet door menselijk doen en laten. Waar asfalt, stenen, glas en metaal het beeld bepalen. Maar de stad is geen dooie boel!

Denk aan de reigers die vis komen halen op de Albert Cuyp. De muizen die onze bioscopen bezoeken. Of de meerkoet die ook prima een nest kan maken van boodschappentassen en teenslippers een nest maakt. Alle planten en dieren die toch of zelfs juist overleven in de stad. De stad is dus net zo goed een natuurgebied met vragen over beheer, biodiversiteit, de omgang met exoten en de vraag hoe om te gaan met bijvoorbeeld lichtvervuiling; of hoe en waar je het beste kunt bouwen om de flora en fauna te beschermen.

20160314 kenniscafe de stad leeft