KennisCafé: Rocking science

Datum:
15 december 2014 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Voeg toe:

Het maandelijkse KennisCafé is een vorm van eigentijdse wetenschapsjournalistiek voor een live publiek. De 69ste editie gaat over muziek. Martijn van Calmthout (de Volkskrant) sprak met wetenschappers en andere deskundigen over muziek. Van klassiek tot pop, rock en jazz: wat beweegt ons?

KennisCafé: Rocking science DeBalie

Toevallig bracht het jaar '69 ons vele klassiekers: Atlantis van Donovan, Ain’t Got No – I Got Life van Nina Simone, The Boxer van Simon & Garfunkel, In The Year 2525 van Zager & Evans en Honky Tonk Woman van The Stones. Uit eigen land kregen we Suzanne van Herman van Veen en De Pastorale van Liesbeth List en Ramses Shaffy.

Vele van de hierboven genoemde klassiekers werden ‘willekeurige takkeherrie’ genoemd toen ze uitkwamen. Waarom luisteren we er nu dan zo graag naar? We ontdekken waarom muziek ons zo hard doet zingen, huilen en soms zelfs gillen. We ondergaan muziek in al haar vormen - vooral live natuurlijk.

Panel

Anja Volk, Universiteit Utrecht, laat zien hoe we muziek herkennen en legt de grondslag voor muziekherkenningssoftware uit. Tom ter Bogt, van dezelfde universiteit, weet hoe onze muzieksmaak zich ontwikkeld en wat de functies van het luisteren van muziek zijn. Samen met Louis Grijp, verbonden aan het Meertens Instituut en onderzoeker van de Nederlandse liedcultuur in heden en verleden aan de Universiteit Utrecht vormen zij het panel van dit KennisCafé.

Maar muziek is een lastige wetenschap. Onze kennis over muziek is impliciet; we leren erover door te luisteren, niet door regels te leren. Daarom is er live muziek! Martijn van Calmthout (de Volkskrant) zal drummen en spreekt met wetenschappers en andere deskundigen over muziek. Van klassiek tot pop, rock en jazz: wat beweegt ons?

Meer informatie op de website van de Balie.