KennisCafé: Iedereen een drone

Datum:
16 februari 2015 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Voeg toe:

De mogelijkheden van drones zijn eindeloos, maar wat betekenen al die kleine vliegtuigjes in de openbare ruimte - vaak met een camera aan boord- voor privacy, of voor veiligheid? Martijn van Calmthout (de Volkskrant) spreekt met wetenschappers, technici en andere deskundigen over wat er boven ons hoofd hangt.

kenniscafe dronesDrones kennen we vooral uit het nieuws, onbemande vliegtuigen die in verre landen heel precies vijanden van de VS uitschakelen. Er zijn er ook een hoop dichter bij huis. Om pakketjes rond te brengen, om spectaculaire foto of video opnames te maken, om een defibrillatie-apparaat razendsnel bij een patiënt met een hartprobleem te brengen.

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar wat betekenen al die kleine vliegtuigjes in de openbare ruimte - vaak met een camera aan boord- voor privacy, of voor veiligheid? Wie is verantwoordelijk als een autonome drone tegen je hoofd aanvliegt? Kun je straks ongemerkt gevolgd worden met een hele kleine drone, zo groot als een vlieg? En wie mag zo’n drone dan hebben?

Martijn van Calmthout (de Volkskrant) spreekt met wetenschappers, technici en andere deskundigen over wat er boven ons hoofd hangt. Wat zijn de mogelijkheden, uitdagingen en mogelijke problemen van drones in de openbare ruimte?
Te gast zijn:

  • Stefano Stramigioli (Universiteit Twente)
  • Jeroen van den Hoven (TU Delft)
  • Anouk Visser (Dutch UAS)
  • Chris Verhoeven (TU Delft)
  • Vincent Böhre (Privacy Firs)
  • Piet-Hein Eldering (Nederlandse Vereniging van Verkeersvlieger)

Over het KennisCafé

Het KennisCafé is een vorm van eigentijdse wetenschapsjournalistiek voor een live publiek en is elke maand te zien in De Balie. Vaste presentator Martijn van Calmthout van de Volkskrant praat met deskundigen en spraakmakers over een actueel thema van binnen of buiten de wetenschap. Met wetenschappers, experimenten, beeld, betrokkenen en natuurlijk het publiek.