KennisCafé: De kick van het heelal

Datum:
18 mei 2015 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Voeg toe:

Zonsverduistering, onderzoekskarretjes op Mars, kometenlander Philae, een ruimtesonde die lichtjes op de dwergplaneet Ceres ziet, exoplaneten waar misschien wel leven mogelijk is en zwarte gaten. Martijn van Calmthout zoekt uit wat het toch is dat zo fascineert. Wat is de kick van het heelal? Met onder andere André Kuipers.

 

KennisCafé: De kick van het heelal

Zonsverduistering, onderzoekskarretjes op Mars, kometenlander Philae, een ruimtesonde die lichtjes op de dwergplaneet Ceres ziet, exoplaneten waar misschien wel leven mogelijk is en zwarte gaten. Zomaar een greep uit nieuwsonderwerpen over het heelal die op warme belangstelling mogen rekenen van ons aardbewoners. Het onvoorstelbare grote heelal waarin de aarde zich bevindt spreekt tot de verbeelding, het maakt nietig en nieuwsgierig tegelijk.

Moderator Martijn van Calmthout zoekt uit wat het toch is dat zo fascineert. Wat is de kick van het heelal? Hij spreekt met Nederlandse toponderzoekers in de sterrenkunde over hun onderzoek en duidt met zijn gasten de ruime belangstelling van het publiek voor eigenlijk alles wat met het heelal te maken heeft.

Met (onder voorbehoud) o.a. astrobioloog Pascale Ehrenfreund (Universiteit Leiden), astronoom Joeri van Leeuwen (ASTRON/UvA), wetenschapshistoricus David Baneke (Universiteit Utrecht), Marieke Baan (hoofd communicatie van de Nederlandse onderzoeksschool voor astronomie) en ruimtevaarder André Kuipers. George van Hal (wetenschapsjournalist) geeft een mini-college geeft over de fysica achter de film Interstellar.

Over het KennisCafé

Het KennisCafé is een vorm van eigentijdse wetenschapsjournalistiek voor een live publiek en is elke maand te zien in De Balie. Vaste presentator Martijn van Calmthout van de Volkskrant praat met deskundigen en spraakmakers over een actueel thema van binnen of buiten de wetenschap. Met wetenschappers, experimenten, beeld, betrokkenen en natuurlijk het publiek.