KennisCafé: VET! Over sociaal-maatschappelijke kant van vet

Datum:
19 januari 2015 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Voeg toe:

Het maandelijkse KennisCafé is een vorm van eigentijdse wetenschapsjournalistiek voor een live publiek. Dikke mensen zijn niet perse ongezonder dan dunne mensen. Vet kan zelfs beschermend werken tegen bepaalde ziekten. Hoog tijd voor het KennisCafé om eens dieper in de materie van de uitdijende mens en zijn omgeving te duiken.

We worden in het westen steeds zwaarder, sommigen spreken zelfs over een obesitas-epidemie. Mensen die dik zijn kunnen geen maat houden, ze zijn lui, ze zijn dom, ze zijn niet daadkrachtig. Ze moeten meer bewegen en minder eten en dan gaat het vanzelf beter. De overheid voert al jaren beleid met dit idee, maar dat lijkt weinig resultaat te boeken.

Uit onderzoek weten we al een tijdje dat diëten geen blijvende gewichtsafname bewerkstelligen. We weten eigenlijk niet hoe je een dik iemand dun maakt, of andersom. Toch doen velen, vooral vrouwen, massaal aan de lijn om aan een ideaalbeeld te voldoen en stellen ze andere dromen en plannen uit totdat ze dat maatschappelijk acceptabele lichaam hebben.

Dikke mensen zijn ook niet perse ongezonder dan dunne mensen. Vet kan zelfs beschermend werken tegen bepaalde ziekten. Hoog tijd voor het KennisCafé om eens dieper in de materie van de uitdijende mens en zijn omgeving te duiken.

Martijn van Calmthout (de Volkskrant) spreekt met wetenschappers en andere deskundigen over de psychologische en sociologische kant van dik-zijn. Met o.a. wetenschapsjournalist Asha ten Broeke, voedings- en overgewichtsdeskundige Jaap Seidell (Vrije Universiteit), Tatjana van Strien, die zich aan de Radboud Universiteit Nijmegen bezighoudt met de psychologie van diëten en te veel eten en Noortje van Amsterdam, sociaal wetenschapper.

Over het KennisCafé

Het KennisCafé is een vorm van eigentijdse wetenschapsjournalistiek voor een live publiek en is elke maand te zien in De Balie. Vaste presentator Martijn van Calmthout van de Volkskrant praat met deskundigen en spraakmakers over een actueel thema van binnen of buiten de wetenschap. Met wetenschappers, experimenten, beeld, betrokkenen en natuurlijk het publiek.