KennisCafé: Het einde van kanker?

Datum:
20 mei 2019 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Voeg toe:

We horen het al decennia lang aangekondigd worden: nú is er toch echt de doorbraak gevonden waarmee kanker uit de wereld wordt geholpen. Over 10 jaar geen kanker meer. Het KennisCafé vindt het tijd voor een dosis realisme. Waar staat de wetenschap nu echt in de race tegen kanker?

KennisCafé: het einde van kanker? - Waar staat de wetenschap nu echt in de race tegen kanker? from De Balie on Vimeo.

Moderator Tonie Mudde (de Volkskrant) dook in de wereld van het kankeronderzoek met wetenschappers en andere deskundigen.

Met:

  • Wanda de Kanter is longarts in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en activist tegen de tabaksindustrie.
  • Christian Blank, oncoloog en immunoloog bij Nederlands Kanker Instituut. Blank is gespecialiseerd in huidkanker (melanoom) en niercelkanker en onderzoekt hoe je het immuunsysteem kunt aanleren om kankercellen te herkennen en te doden.
  • Hanneke van Laarhoven kijkt zowel naar de communicatie tussen artsen en patiënten als naar biologie van tumoren. Haar specialisatie is slokdarm, maag en alvleesklierkanker. 
  • Marco van Vulpen is hoogleraar radiotherapie en medisch directeur van HollandPTC. Naast de behandeling van patiënten met protonentherapie, leidt van Vulpen onderzoek naar de waardebepaling van protonentherapie. 
  • Toine Pieters (UU) geeft een flitscollege over de geschiedenis van de behandeling van kanker.
  • En Gaston Remmers is patient advocate bij Inspire2Live en Stichting Mijn Data.

KennisCafé

Het KennisCafé is een coproductie van de Volkskrant, KNAW, NEMO Science Museum en De Balie. Het KennisCafé vindt elke derde maandag van de maand plaats in De Balie in Amsterdam.