KennisCafé: Het Einde van het Zwarte Gat?

Datum:
14 april 2014 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Voeg toe:

Zwarte gaten zijn vreemde dingen. Ze bevinden zich ver van ons vandaan, ze zijn zo hongerig dat ze hele planeten opslokken, aan de randen ervan lijkt de tijd op te houden te bestaan, net als de wereld die we kunnen zien. Niets kan ontsnappen aan de draaikolk van het zwarte gat, toch?

KennisCafé: Het Einde van het Zwarte Gat?

Begin dit jaar zette Stephen Hawking, die hele boeken vol schreef over zwarte gaten, de discussie op scherp toen hij schreef: “there are no black holes”. Wat onderzoeken de talloze astronomen die zich met dit fenomeen bezighouden dan wel? Bestaan zwarte gaten? Of toch niet? Wat weten we van die fenomenen waar je als mens aan dood gaat door ‘spaghettification’ als je te dichtbij komt?
 
Martijn van Calmthout (De Volkskrant) spreekt met wetenschappers die middenin de controverse staan over de aard van zwarte gaten die misschien wel geen zwarte gaten zijn.
 
Met o.a. theoretisch fysicus Erik Verlinde (Universiteit van Amsterdam), radioastronoom Heino Falcke (Radboud Universiteit Nijmegen), Henk Stoof (theoretisch natuurkundige, Universiteit van Utrecht) en wetenschapsjournalist en natuurkundige George van Hal.

Het KennisCafé is een co-productie van De Volkskrant, KNAW, science center NEMO en De Balie