KNAW-avond van de Nobelprijzen: Over het werk van de kersverse Nobelprijswinnaars van 2015

Datum:
13 oktober 2015 van 19:00 tot 21:00 uur
Locatie:
Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Telefoon:
020 551 0746
Voeg toe:

In de week van 5 oktober maakte de Zweedse academie van wetenschappen de Nobelprijswinnaars van dit jaar bekend. Vooraanstaande Nederlandse wetenschappers uit de vakgebieden van de laureaten en de chef Boeken van NRC Handelsblad vertellen u, heet van de naald, over het werk van de nieuwe Nobelprijswinnaars in de geneeskunde, natuurkunde, scheikunde en literatuur. Wie zijn nu precies die winnaars van dit jaar, waarom is hun werk zo baanbrekend, en zijn het de terechte winnaars?

490x220_nobel_medal

Geneeskunde

De Nobelprijs voor Geneeskunde 2015 gaat dit jaar naar William C. Campbell,
Satoshi Ōmura en Youyou Tu voor het ontwikkelen van medicijnen tegen tropische ziekten die door parasieten worden veroorzaakt.
Teun Bousema, expert op het gebied van malaria-epidemiologie (Radboudumc) gaat in op hun werk.

Natuurkunde

De Nobelprijs voor Natuurkunde 2015 gaat naar Takaaki Kajita en Arthur B. McDonald voor de ontdekking van neutrino-oscillaties, wat aantoont dat neutrino's massa hebben.
Stan Bentvelsen, hoogleraar experimentele hoge-energiefysica aan de UvA en directeur Nikhef, licht toe wat dat voor de natuurkunde betekent.

Scheikunde

De Nobelprijs voor Scheikunde 2015 is dit jaar gewonnen door Tomas Lindahl, Paul Modrich en Aziz Sancar voor hun onderzoek naar hoe ons lichaam de dna-schade die het continu oploopt repareert.
'Ouderdomsprofessor' Jan Hoeijmakers, hoogleraar moleculaire genetica aan het Erasmus MC en Akademiehoogleraar, bespreekt hun werk.

Literatuur

De Nobelprijs voor Literatuur 2015 gaat naar Svetlana Alexijevitsj voor de wijze waarop ze in haar werk emoties heeft vastgelegd van historische gebeurtenissen door interviews met duizenden getuigen.
Michel Krielaars, chef Boeken van NRC Handelsblad en voormalig Rusland-correspondent, licht haar werk toe.

Gastheer is Bert Meijer, Akademiehoogleraar macromoleculaire en organische chemie aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Meer informatie en aanmelden

U bent van harte welkom bij deze bijeenkomst. Aanmelden is noodzakelijk, dat kan met het aanmeldformulier.