KNAW-college

Akademiehoogleraar Birgit Meyer over iconoclasme. Religie en de kracht van en macht over beelden

Datum:
15 september 2016 van 16:00 tot 17:00 uur
Locatie:
KNAW, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Telefoon:
020 551 0710
Voeg toe:

Birgit Meyer en haar team doen onderzoek naar religie vanuit een breed multidisciplinair perspectief. In dit KNAW-college bespreekt Meyer het iconoclasme – het verzet tegen de verering van iconen en het vernietigen van godsdienstige beelden. Ze gaat in op religie en de kracht van en macht over beelden. Aansluitend houdt Pooyan Tamimi Arab een korte lezing De Profeet Mohammed in het Nationaal Museum van Wereldculturen.

Meyer-Birgit-7402Opgeleid als cultureel antropoloog en met meer dan twintig jaar ervaring op het gebied van onderzoek naar geleefde religie in Ghana, bestudeert Birgit Meyer religie vanuit een mondiaal, materieel en post-seculier perspectief. Drijfveer van haar onderzoek is het streven om de veranderende rol en plaats van religie in onze tijd te begrijpen en te laten zien dat wetenschappelijk onderzoek naar religie van centraal belang is voor een beter begrip van onze wereld in het begin van de 21ste eeuw.

Tekenend voor haar werk is de synthese tussen empirisch onderzoek en theoretische reflectie in een brede multidisciplinaire setting. Zwaartepunten van haar onderzoek zijn de opkomst en populariteit van globale pinksterkerken; religie, populaire cultuur en erfgoed; religie en media; religie en de publieke sfeer; religieuze visuele cultuur, zintuigen en esthetiek.

Birgit Meyer, laureaat Prijs Akademiehoogleraren 2015

Pooyan Tamimi Arab is vanaf september aangesteld als universitair docent in het team van Birgit Meyer binnen het onderzoeksprogramma Dynamics of Religion in Diversifying Societies. Momenteel werkt hij als assistent-conservator West-Azië en Noord-Afrika bij het Nationaal Museum voor Wereldculturen.